Facebook sahibi Meta Platforms (FB.O) Perşembe günü yaptığı açıklamada, gözetim kurulunun Facebook ve Instagram’ın içeriği yaymak için nasıl kullanıldığının gözden geçirilmesini tavsiye etmesinin ardından Etiyopya’daki çalışmalarına bağımsız bir insan hakları değerlendirmesi yaptırmanın “fizibilitesini” değerlendireceğini söyledi.

Şirket tarafından sorunlu materyalleri ele alış biçimine ilişkin eleştirileri ele almak üzere kurulan kurul, az sayıda zorlu içerik denetleme vakasında bağlayıcı kararlar alır ve bağlayıcı olmayan politika önerileri sunuyor.

Facebook’a 5 milyar dolarlık rekor ceza

Meta, özellikle ihbarcı Frances Haugen’in, bu tür konuşmaların neden olma olasılığının en yüksek olduğu ülkelerde içeriğin denetlenmesinde şirketin zorluklarını gösteren dahili belgeleri sızdırdıktan sonra, kullanıcı güvenliği ve dünya çapındaki platformlarındaki suistimalleri ele alması konusunda yasa koyucular ve düzenleyiciler tarafından inceleme altına alındı.

Etiyopya hükümeti ile kuzey Tigray bölgesinden isyancı güçler arasında bir yıl süren çatışmada binlerce kişi öldü ve milyonlarca kişi yerinden edildi. Sosyal medya devi, kurulun ülkede yayınlanan içerikle ilgili bir davayla ilgili Aralık ayındaki tavsiyelerine verdiği yanıtın bir parçası olarak, “potansiyel olarak zararlı içeriği belirlemek ve kaldırmak için Etiyopya’ya önemli kaynaklar yatırdığını” söyledi.

Denetim kurulu geçen ay Meta’nın Etiyopya’nın Amhara bölgesindeki vahşete etnik Tigrayan sivillerin karıştığını iddia eden bir gönderiyi kaldırma yönündeki orijinal kararını onayladı. Meta, kullanıcının yönetim kuruluna yaptığı itirazın ardından gönderiyi geri yüklediği için, şirket içeriği tekrar kaldırmak zorunda kaldı.

Perşembe günü Meta, görevi kaldırırken, yönetim kurulunun, bunun yakın şiddet riskini önemli ölçüde artıran “doğrulanmamış bir söylenti” olduğu için kaldırılması gerektiği yönündeki mantığına katılmadığını söyledi. Bunun “insanlara bir gazetecilik yayıncılık standardı” dayatacağını söyledi.

Bir gözetim kurulu sözcüsü yaptığı açıklamada, “Meta’nın mevcut politikaları, anlamlı bir zaman diliminde çürütülemeyecek olan yakın şiddete katkıda bulunan söylentileri yasaklıyor ve Kurul, bu politikaların çatışma durumlarında etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak için önerilerde bulundu. Etnik bir grubun vahşetlerde suç ortağı olduğu yönündeki söylentiler, bu davada olduğu gibi, insanlara ciddi zarar verme potansiyeline sahip” dedi.

Etiyopya hükümeti Facebook’u uyarmıştı

Kurul, Meta komisyonunun altı ay içinde tamamlanması gereken ve Meta’nın Etiyopya’daki dil becerilerinin gözden geçirilmesini ve ülkedeki hizmetlerinin kötüye kullanılmasını önlemek için alınan önlemlerin gözden geçirilmesini içeren bir insan hakları durum tespiti değerlendirmesi yapmasını tavsiye etmişti. Ancak şirket, bu tavsiyenin tüm unsurlarının “zamanlama, veri bilimi veya yaklaşım açısından uygulanabilir olmayabileceğini” söyledi.

Kurul ise mevcut insan hakları durum değerlendirmesine devam edeceğini ve önümüzdeki birkaç ay içinde kurulun tavsiyesine göre hareket edip edemeyeceği konusunda bir güncelleme yapması gerektiğini noktasında ısrarcı.

Reuters’in Myanmar ve diğer ülkelerle ilgili önceki raporları, Facebook’un dünya çapında farklı dillerdeki içeriği izlemek için nasıl mücadele ettiğini araştırdı. 2018’de BM insan hakları araştırmacıları, Facebook kullanımının Myanmar’da şiddeti körükleyen nefret söyleminin yayılmasında önemli bir rol oynadığını orataya çıkardı. Myanmar’da yanlış bilgi ve nefreti önlemenin çok yavaş olduğunu söyleyen Meta, şirketin artık dünya çapında 70’den fazla dilde içerik inceleyen anadili konuşmacılarının olduğunu ve bunların, artan ihlallerin olduğu yerlerde platformlarında kötüye kullanımı durdurmak için çalıştığını söyledi.

Kurul ayrıca, çevrimiçi konuşmanın kişilerin fiziksel güvenlikleri ve yaşam hakları için bir risk oluşturabileceğini yansıtmak için Meta’nın güvenlikle ilgili değer beyanını yeniden yazmasını tavsiye etti. Şirket, tavsiyenin kısmen uygulanmasıyla bu değerde değişiklik yapacağını söyleyerek daha önce olduğu gibi konun üzerini örtmeye çalışıyor gibi dursa da bu kez Etiyopya hükümeti şirkete izin vermeyecek gibi duruyor. Konuyla ilgili gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir