Genellikle televizyonlarda kullanıcıların karşısına çıkan HDMI ARC bağlantı noktası nedir? İşte merak edilenler…

HDMI ARC, yeni nesil TV’lerde yer almaya başlayan bir özelliktir. İki yönlü iletişim özelliğine sahip olan bu bağlantı noktaları, uyumlu cihazların TV’ye bağlanmasını sağlar. Ses odaklı bir şekilde kullanım sunan bu bağlantı noktalarında uygun bağlantı kablolarıyla iletişim sağlanabilir.

HDMI ARC Nedir?

2008 yılının Mayıs ayında piyasaya sürülen HDMI 1.4’ten bu yana HDMI, iki yönlü iletişim sunan HDMI ARC (Ses Dönüş Kanalı) olarak bilinen bir özelliği desteklemektedir. Orijinal HDMI standardında, TV’niz HDMI üzerinden ses alabilir, ancak ses çıkışı gönderemez. HDMI ARC ise TV’nizin ses göndermesine olanak tanır. HDMI ARC bağlantısı kurulduğu takdirde TV’deki sesin çeşitli ses cihazlarına gönderilmesi sağlanabilmektedir. Netflix gibi akıllı TV uygulamaları veya diğer herhangi bir TV kaynağındaki sesler HDMI ARC bağlantısı ile ses sistemlerine aktarılarak daha iyi bir ses deneyimi yaşanabilir.

HDMI ARC Bağlantı Noktası Nedir?
HDMI ARC Bağlantı Noktası Nedir?

eARC: Yeni Nesil

ARC’nin piyasaya sürülmesinden bu yana geçen sürede yeni sistemler de geliştirildi. HDMI 2.1 standardıyla gelen eARC, ek özellikleriyle daha iyi bir deneyim sunduğu gibi ses iletimindeki kayıpları da minimuma indirmektedir. Bu nedenle bu teknolojiyi kullanmak isteyenlerin ilk tercihi eARC olmalıdır. Ancak bu imkan bulunmadığı takdirde HDMI ARC tercih edilebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli detay, bağlantının sağlanacağı her iki cihazda da teknolojinin desteklenmesi gerekir.  Kullanımı ise son derece basitti. Kablonun uygun yuvalara takılması yeterlidir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan birisi doğru kablonun kullanılmasıdır. Çoğu kişinin cihazları HDMI ARC desteğine sahip olsa da bu durum bilinmez. Bu tür durumlarda sadece kablo değişikliği ile HDMI ARC teknolojisinden yararlanılabilir. Bu kabloların ise HDMI 1.4 ve üzeri sürümleri desteklemesi HDMI ARC için yeterli olmaktadır.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir