Microsoft ve Google, son çeyrek kazanç raporlarını paylaştı. İki şirketin raporlarında da yapay zekanın ön planda olması dikkat çekti. İşte rapordan öne çıkanlar…

Teknoloji devleri Microsoft ve Google, yapay zeka alanında yaptığı yatırımlar ile 2023 ve 2024’te dikkat çekmeyi başardı. Özelikle Microsoft servislerine eklediği yapay zeka ile daha geniş bir alanda kullanım elde ederken tüm bunlar büyümeyi de destekledi. Son çeyrek raporlarının paylaşılmasıyla birlikte yapay zekanın etkisi çok daha net bir şekilde görüldü. İki şirket de yapay zekanın desteği ile önemli bir sıçrama yaşadı.

Microsoft %17’lik Artış yaşadı

Microsoft, 2023’te 52,9 milyar dolar olarak açıkladığı gelirinde %17’lik bir artış yaşadı. Böylece 61,9 milyar dolara yükselen gelir ile önemli bir sıçrama yaşayan şirket, kar konusunda da yüzde 20 oranında bir fark elde etti. Şirket her iki alanda da tahminlerin ötesine geçti. Şirketin etkin büyüme sergilemesindeki önemli etkenlerden birisi yapay zeka oldu.

Microsoft ve Google Kazançlarında Yapay Zeka Dikkat Çekti
Microsoft ve Google Kazançlarında Yapay Zeka Dikkat Çekti

Yapay zekayı sistemlerine entegre etmesiyle ark yaratan şirket, özellikle %31’lik bir büyüme yaşayan bulut bilişim ürünü Azure gibi alanlarda bu farkı açık bir şekilde gördü. Sadece Azure’nin dahi 53 bin kullanıcı çekerek önemli bir gelir sağladığı raporda açık bir şekilde belirtildi . “Kısa vadeli yapay zeka talebi, mevcut kapasitemizden biraz daha yüksek.” denilerek duyurulan yapay zeka gelişmesi öyle görünüyor ki şirketin bundan sonraki süreçte de ana destekleyicisi olacak.

Alphabet Cephesinde Durum Farklı Değil

Google’ın çatı şirketi Alphabet için de yapay zeka önemli bir destek sağlıyor. Şirketin 2023’e göre aynı dönemde yüzde 15 oranında gelirlerini arttırdığı ve 80.5 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Kar ise %36 oranında artarak 23.7 milyar dolara çıktı. YouTube ve Google Dokümanlar gibi alanlarda yapay zeka kullanan şirket, Google Gemini ile önemli bir çıkış yakalamıştı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir