Dünyanın en büyük 3D yazıcısı ile yapılan yeni bir test, rekor seviyelere ulaşıldığını gösterdi. Yazıcı, 80 saatte yeni bir ev inşa etti.

Maine Üniversitesi’nde 3D yazıcılar ile yapılan testler tüm dünyada ses getirmeye devam ediyor. Üniversite bünyesinde yapılan yeni yazılımlar ve 3D yazıcılarda elde edilen gelişmeler özellikle inşaat gibi pek çok sektörde yeniliklerin olacağını gösteriyor. Üniversitede geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısı Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) tanıtılmıştı. 2019 yılında tanıtılan modele göre 4 kat daha büyük olan yeni yazıcı, performansıyla da rekorları alt üst etti.

Ev Yapımı 80 Saatte Tamamlandı

Maine tarafından geliştirilen FoF 1.0 şimdiden çeşitli alanlarda kullanılmaya aday durumda. Maine kentindeki en büyük sorunlardan birisinin konut olması nedeniyle üniversite çalışmalarını bu alana yönlendirdi. 2030 yılına kadar 80 bin konut ihtiyacının olduğu bölgede yeni 3D yazıcı ile tüm dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza atabilir. 3D yazıcı ile maliyetlerin büyük oranda düştüğünü belirten akademisyenler, yapılan testlerde ve araştırmalarda da bu durumun net bir şekilde görülebildiğin söyledi. 3D yazıcıların aralıksız bir şekilde çalışması hem maliyette hem de iş gücünde ciddi tasarruflar sağlıyor. Üstelik tüm bunlara ek olarak kullanılan polimerin geri dönüştürülebilir ürünlerden elde edilmesi, maliyetleri daha da dibe çekiyor.

Dünyanın En Büyük 3D Yazıcısı 80 Saatte Ev İnşa Etti
Dünyanın En Büyük 3D Yazıcısı 80 Saatte Ev İnşa Etti

Saatte 225 KG Malzeme Kullanıyor

3D yazıcı, tek katlı bir ev için 80 saatlik çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Saatte 225 kg malzeme kullanan yazıcı, günler içerisinde yeni bir evin kullanılabilir olmasını sağlıyor. Üretimindeki esneklik sayesinde farklı alanlarda kolay bir şekilde adapte edilebilecek FoF 1.0 eklemeli üretim, eksiltmeli üretim, CTL, robotik kol işlemleri gibi farklı çalışmalarda kullanılabiliyor.

Maine Üniversitesi, yakında Geleceğin Yeşil Mühendislik ve Malzeme Fabrikası (GEM) adını verdikleri 47.000 metrekarelik bir üretim inovasyon merkezi kuracak. Burada FoF 1.0 ve önceki rekor sahibi 3D yazıcı birlikte bulunacak. Merkezin amacı sürdürülebilir üretim uygulamaları oluşturmak olacak. Bu merkezde aynı zamanda daha büyük yazıcılar da geliştirilecek.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir