İnternet bağlantılarının kullanılması ve yönlendirilmesi için kullanılan modem ve router farkı nedir? İşte bilmeniz gerekenler…

Çevrimiçi olabilmek adına kullanıcıların internet bağlantısını kullanabilir hale getiren cihazlara ihtiyacı vardır.  Bu aşamada ilk olarak gerekli olan cihaz modemdir. Ancak modem ve yönlendirici noktasında temel düzeyde bilgisi olan kullanıcılar sorun yaşayabilmektedir. Birini internet kullanımını mümkün kılarken birisi ise bir evde ya da ofis gibi iş ortamlarında yerel ağ oluşturulmasını sağlar. Bu nedenle de ikisi birbirinden tamamen farklı cihazlardır.

Modem Nedir?

Modem, internete bağlanmayı sağlayan cihazlardır. İnternet bağlantı türüne bağlı olarak, farklı model türleri vardır. Kablolu internet için bir kablolu modem kullanılır. Bu modemler genelde DSL modem olarak adlandırılır. Kablosuz internet sağlayan yeni nesil cihazlar ise LTE modem olarak bilinir. Superbox gibi modemler geleneksel kablolu internetlere göre farklı bir bağlantı sağlar. Bununla birlikte, modemin türü ne olursa olsun, temel amaç, işlev aynıdır.

Router (Yönlendirici) Nedir?

Yönlendirici, yerel bir cihaz ağı oluşturarak bu cihazların modeminize ve birbirlerine erişmesini sağlar. Sadece bir cihazı internete bağlamanız gerektiğinde yönlendirici gereksiz kalır. Ancak akıllı telefon, tablet, bilgisayar, yazıcı ve akıllı cihazlar gibi çok fazla cihazın internete bağlanması gerektiğinde yönlendirici işlerin düzenli ve stabil bir şekilde yürütülmesini sağlar. Router, cihazlar arasındaki verileri ve trafiği yönlendirir. Yönlendiriciye bağlanan her cihaz, yerel IP adresi alır. Cihazlara ağ üzerinden erişim sağlanması gerektiğinde de bu IP adresi işleri basit hale getirir. İnternet bağlantısının kesildiği durumlarda dahi yerel ağ bağlantısında kesinti olmaz. Böylece cihazlar arasındaki dosya paylaşımı gibi işlemlere devam edilebilir.

Modem ve Router Farkı Nedir?
Modem ve Router Farkı Nedir?

Modem ve Yönlendirici Farkı Nedir?

Router, Türkiye’de daha çok yönlendirici olarak adlandırılır ve bilinir. Modem ve yönlendirici arasındaki fark ise kullanıcıların internete bağlanmasında farklı roller üstelenmesidir. Modem, evdeki internet bağlantısının kullanılabilir hale gelmesini sağlayan cihazdır. Tek bir IP alarak internete köprü görevi kurar. Yönlendirici ise modem üzerinden sağladığı bağlantı ile cihazların internete bağlantı kurmasını sağlar. Yönlendiriciler bağlandığı cihazın internette doğrudan bağlanmasını ve diğer cihazların bağlantısını kesintiye uğratmamasını sağlar.

Modem ve yönlendirici arasındaki diğer bir fark ise modemin tek bir IP adresine sahip olmasıdır. Ancak, bir yönlendirici, ağ kurduğundan dolayı yerel olarak farklı IP adreslerinin atanmasına imkan sağlar. Çok fazla cihaz bulunuyorsa her bir cihaz üzerinden IP ile işlem yapılması gerekiyorsa modemden direkt bağlantı yerine yönlendirici kullanılması gerekir.

Yönlendirici olmadan, modem üzerinden tüm cihazlarda internet bağlantısı elde edilebilir. Ancak modem olmadığı noktada sadece yönlendirici ile internet bağlantısı sağlanamaz. Modem ile yönlendirici arasındaki en temel fark bu ayrımdır. Yönlendirici, cihazlar ile modem arasındaki ilişkilerin daha iyi bir şekilde kurulmasını ve cihazların IP ve ağ üzerinde daha kolay bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir