Türkiye Bitcoin’i resmi ödeme arası olarak kullanır mı? BitMEX CEO’su gelişme aşamasında olan ülkelerin Bitcoin’in benimseyeceğini dile getiriyor. 

Türkiye Bitcoin’i resmi ödeme aracı olarak kullanmayı düşünebilir. Henüz gelişim aşamasında olan ülkeler, ekonomilerini kurtarmak adına Bitcoin gibi alternatif seçenekleri keşfetmeyi tercih ediyor. Türkiye’nin de bu plan üzerine düşünmeye başladığını göz ardı etmemek gerekir. Alexander Höptner, işçi dövizlerinin, enflasyonun ve siyasetin en az beş adet gelişmekte olan ülkenin 2022 yılının sonuna kadar Bitcoin’i yasak olarak ödeme aracı şeklinde kabul etmeye sev edeceğini dile getiriyor.

Bitcoin borsası BitMEX’in CEO’su Alexander Höptner 6 Ekim’deki bir blog yazısında, “Benim tahminim, gelecek yılın sonuna kadar Bitcoin’i yasal olarak kabul eden en az beş ülkeye sahip olacağız. Bunların hepsi gelişmekte olan ülkeler olacak” diye yazdı.

Türkiye Bitcoin’i resmi ödeme aracı olarak kullanır mı?

Yüksek enflasyon oranları, havale ücretleri ve siyasi teşvikler, gelişim süreci devam eden ülkeleri El Salvador’un atmış olduğu adımları takip etmeye ve BTC’yi gelecek yıl içerisinde yasal bir ihale olarak kabul etmeye teşvik edecek. El Salvador’un Bitcoin’i doların yanı sıra yasal bir ödeme aracı olarak kullanması yönündeki son hamlesi, dünya genelinde bazı eleştirilerin yapılmasına sebep oldu. Fakat temel olarak ise Financial Times ve Wall Street Journal gibi ana akım medya ve Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu (IMF) da dahil olmak üzere ünlü finans kurumları arasında daha fazla tartışma oluşmasına sebep oldu. 

21 3

Höptner, “Eleştirmenlerin anlayamadığı şey, El Salvador gibi gelişmekte olan ülkelerin, merkezi olmayan dijital para birimlerini ve ödemeleri benimsemede dünyaya öncülük etmesidir.” dedi ve şöyle devam etti; “Küresel finansal sistemin nüfusları için nasıl çalıştığını ve çalışmadığını analiz etmek için onlarca yıl harcadılar. Vatandaşları üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilecek para politikası kararlarını etkileme konusundaki güçsüzlüklerinin farkındalar.”

Höptner, Bitcoin’i El Salvador’un Eylül ayı içerisinde yapmış olduğu gibi yasal bir ödeme aracı haline getirmesinin, yerleşik olarak finansal sistemden tamamen çıkmak için kullanılmadığı anlamına gelmediğini açıklamayı sürdürdü. Ülkelerin nüfusları ve ekonomileri için alternatif seçenek aradıklarını dile getirdi. Gelişmekte olan ülkeler genellikle gelişmeler ülkelerden çok daha farklı bir ekonomik durumlar karşı karşıya gelebilir. Bu sebeple alternatifler vatandaşlar için daha iyi bir şekilde yaşam kalitesi elde edilebilir. Bu sebeple BitMEX’in başkanı, daha fazla ülkenin El Salvador’un adımlarını izleyeceğini ve alternatifleri kullanacağını dile getirdi. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir