Kripto paraların ardından çıkan tokenlar kafalarda karışıklık yarattı. Kripto para ile token arasındaki farklar neler?

Kripto para dünyası, çok farklı tanımlara ve içeriklere sahip. Sektöre yabancı olanlar ve tanımları bilmeyenler için ise kripto para ile token arasında bir fark olamayabiliyor. Ancak bir token nasıl kripto para değilse, kripto paraların özellikleri ve token özellikleri birbirinden tamamen farklı.

Kripto Para ile Token'ların Farkları Nelerdir?
Kripto Para ile Token’ların Farkları Nelerdir?

Kripto Para ve Token Farkları Neler?

Binance gibi pek çok borsada alım satım işlemlerinde token ve kripto paralar desteklenmektedir. Bu nedenle de token ile işlem yapan çoğu kişi, kripto para üzerinden işlem yaptığını sanmaktadır. Birbirine çok yakın ve benzer özelliklere sahip olsa da iki tanım arasında ciddi farklar vardır. Kripto Para ve Token farkları için tabloya göz atabilirsiniz.

Kripto Paranın ÖzellikleriToken Özellikleri
Özel blockchain ağları vardır.Özel blockchain ağları yoktur.
Takas aracı gibi para olarak işlev görür.Paranın yanı sıra oyun oynamak, hizmet almak gibi işlevlerde de kullanılır.
Güvenlik için şifreleme özelliğine sahiptir.Şifreleme özellikleri yoktur.
Kripto para ile token farkı tablosu

Token’lar kendi özel ağları olmadığı için genellikle Ethereum gibi kripto para ağlarını kullanır. Token kullanımının en yaygın örneği ise futbol kulübü gibi geniş toplulukları bulunan gruplardır. FC Barcelona Fan Token gibi takımlara özel token’lar ile yatırım yapılabilmektedir. Token ile kripto para ayrımı yapmakta zorlananların ilgili varlığın kendine ait bir ağı olup olmadığının kontrol edilmesi yeterli olacaktır. bunun için ilgili varlığın whitepaper olarak adlandırılan beyaz sayfasına bakılması gerekir. Burada hangi ağın kullanıldığı, kendi ağının olup olmadığı görülecektir.

Ancak yatırım, gelir, değer ve artış gibi tüm önemli veriler, kripto sektöründe aynı şekildedir. Bu nedenle token ile kripto paralara yatırım yapacakların doğru incelemeler yapması önerilmektedir.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir