ChatGPT‘nin yaratıcısı OpenAI ile rekabet etmeye hazır startup’lar arasında Eski Google çalışanları tarafından kurulan Silikon Vadisi şirketi de yer almaktadır.

Character.Al 150 Milyon Topladığını Duyurdu

Character.AI, çevrim içi sohbet robotları geliştiren 16 aylık bir startup’tır. Character.Al, şirkete 1 milyar dolar değer biçen yeni bir finansman turunda 150 milyon dolar topladığını duyurdu. Character.AI, ChatGPT adlı çevrimiçi sohbet robotunun piyasaya sürülmesiyle yapay zeka patlamasını başlatmıştır. Character.AI’ın  San Francisco startup’ı OpenAI’de geliştirilmekte olan sistemlere bir gün rakip olabilecek teknolojiyi inşa eden küçük bir grup küçük şirket arasında yer almaktadır. 

Bu şirketler deneyimli araştırmacılardan oluşan alışılmadık hırslara sahiptirler. Ayrıca bu şirketler büyük sermayelere ihtiyaç duyarlar. Birçok uzman bu küçük şirketlerin yeni yapay zeka çalışmalarına hükmedeceğine inanıyor. Stanford Üniversitesi ekonomi profesörü ve okulun İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Erik Brynjolfsson konuya dair açıklamada bulundu. Brynjolfsson açıklamasında birkaç büyük oyuncunun pazara hakim olacağını vurguladı.

Chatbot Start-Up'ı Character.AI Yeni Finansman Turunda 1 Milyar Dolar Değerinde
Chatbot Start-Up’ı Character.AI 1 Milyar Dolar Değerinde Olacak

Risk Sermayedarları Genç Yapay Zeka Şirketlerine Yatırım Yapacak

Teknoloji endüstrisinin geri kalanı işten çıkarmalar, düşen değerlemeler ve Silikon Vadisi Bankası’nın iflasıyla ortaya çıkan beklenmedik bir bankacılık kriziyle boğuşuyor. Buna karşılık risk sermayedarları genç yapay zeka şirketlerine yatırım yapmak için yarışıyor. OpenAI gibi, yeni yapay zeka şirketleri de büyük dil modelleri  internet üzerinden gelen büyük miktarda veriyi analiz ederek dil becerilerini öğrenen bir tür yapay zeka geliştiriyor.Bu teknoloji ChatGPT gibi çevrim içi sohbet robotlarını yönlendiriyor.Ayrıca arama motorları, e-posta hizmetleri ve kişisel öğretmenler de dahil olmak üzere çok çeşitli diğer uygulamalara güç sağlayabiliyor.

L.L.M.’ler soruları yanıtlayabilir, makaleleri özetleyebilir, dönem ödevleri yazabilir ve hatta bilgisayar programları üretebilirler.Yalnızca sınırlı sayıda şirket OpenAI tarafından yakın zamanda piyasaya sürülenler kadar güçlü sistemler oluşturmaya hazırdır.

LaMda’nın Ardından Character.Al’ı Kurdular

Kaliforniya’da bulunan Character.AI‘nin yeni finansman turu, tarafından yönetildi. Andreessen Horowitz ,Silikon Vadisi’nin en tanınmış risk sermayesi şirketlerinden biridir.

Character.AI’nın kurucuları Noam Shazeer ve Daniel De Freitas, Google’dayken, Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli’nin kısaltması  olan LaMDA adlı bir teknoloji geliştiren bir ekibe liderlik ettiler. Ardından  Mr. Shazeer ve Mr.De Frietas Google’dan ayrılarak Character.AI’yı kurdular. LaMDA’ya benzer bir teknoloji geliştiren şirket, insanların yaşayan ya da ölü, gerçek ya da hayali hemen herkesin makul bir benzeriyle sohbet edebilecekleri bir web sitesi oluşturdular.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir