Qualcomm yeni bilgisayar işlemcileri olarak Snapdragon X Elite ve X Plus modellerini tanıttı. İşte Snapdragon X Elite ve Plus modellerinin özellikleri.

Son dönemlerde bilgisayar işlemcileri konusunda önemli adımlar atan Qualcomm, yeni modelleri için resmi tanıtımları gerçekleştirdi. Yeni modellerini Snapdragon X Elite ve Plus olarak adlandırmayı tercih eden şirket, yüksek performans sunabilecek kapasitedeki modelleriyle Windows dizüstü bilgisayarlarda yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor. Arm tabanlı işlemcilere destek verilmesinin önü açılmasıyla birlikte bu alana yönelen Qualcomm, ilk testleriyle de etkileyici performanslar elde etmeyi başardı. Bu yılın sonlarına doğru yaygın bir şekilde kullanılması beklenen Snapdragon işlemcilerde, farklı konfigürasyonlar için özel versiyonlar kullanılacak.

Qualcomm Snapdragon X Elite ve Plus Modelleri Tanıtıldı
Qualcomm Snapdragon X Elite ve Plus Modelleri Tanıtıldı

Snapdragon X Elite ve Plus Özellikleri Neler?

X Elite modelinde farklı versiyonlar yer alıyor. X1E-84-100, X1E-80-100 ve X1E-78-100 olarak adlandırılan bu işlemcilerin hepsi 4 nm üretim, 12 çekirdekli CPU’ya yer veriyor. Ancak TOPS AI motoru değerleri tamamen farklı. Bu da performansta küçük farkların ortaya çıkmasını sağlıyor. Markanın amiral gemisi işlemcileri olarak duyurulan X Elite serisinin bir alt serisi ise Snapdragon X Plus.

Snapdragon X Plus modellerinde Elite serisi kadar güçlü bir yapılandırma bulunmuyor. Bütçe ve performans dengesinde bir model olarak geliştirilen Snapdragon X Plus’ta maksimum hız 3.4 GHz. 10 çekirdekli bir işlemci olarak tanıtılan Snapdragon X Plus yine segmentinin iddialı modellerinden birisi olacak.,

Qualcomm Snapdragon X Elite ve Plus Modelleri Tanıtıldı
Qualcomm Snapdragon X Elite ve Plus Modelleri Tanıtıldı

Şirketin yaptığı tanıtımlar sonrasında benchmark sonuçları da ortaya çıktı. Snapdragon X Plus modelinde dahi Geekbench’te 12.905 puan elde edildi. Bu puanlamalar Apple’ın yeni bir dönem başlattığı M1 serisinin dahi üzerinde. Bu nedenle yeni modellerin kullanıma sunulmasının ardından nasıl bir performansın elde edileceği oldukça merak uyandırıyor. Yapılan ilk açıklamalara ve tanıtımda yer verilen ifadelere göre Intel ve AMD modellerine karşı yüzde 37 oranında daha iyi bir işlemci performansının elde edilebildiği belirtildi.

Qualcomm Oryon mimarisi üzerine inşa edilen yeni işlemcilerde yerleşik Qualcomm Adreno (DX12 desteği) desteği ile GPU konusunda temel oluşturuyor. Yeni modelde 8448 MT/s aktarım hızı sunuluyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir