Popüler internet tarayıcılarından olan Mozilla Firefox için yeni bir gizlilik özelliği kullanıma sunuldu. Artık Mozilla tarayıcısı üzerinden girmiş olduğunuz siteler şirketler tarafından izlenemeyecek olacak. Henüz birkaç gün önce yeni versiyonu yayınlanan Mozilla Firefox, kullanıcıların gizliliği için önemli bir özelliği devreye soktu. Artık internet sitesi gezintilerinizi izleyen URL’lerden parametreleri çıkartıyor. Kullanıcıların internet kullanımındaki en önemli durumlardan bir tanesi, baktıkları içeriklere yönelik karşılarına çıkan reklamlar oluyor. Bu noktada kullanıcı gizliliği riskli duruma girmiş oluyor. Kullanıcı gizliliği noktasında problem yaşayan şirket, bu konuda kullanıcıları memnun edecek bir tarayıcı özelliğini Microsoft Firefox’a dahil etmeye hazırlanıyor.

Microsoft Firefox’a yeni gizlilik özelliği geliyor

13

Birçok şirket tıklamalardaki bağlantıları izlemek için özel URL sorgu parametreleri kullanıyor. Bunun sebebi olarak ise şirketlerin kullanıcılara internet ortamında kişiselleştirilmiş reklam sunması için gerçekleşiyor. Bu durum kullanıcılar tarafından beğenilmezken, artık sorgu parametre sıyırması olarak adlandırılan Firefox özelliği sayesinde internet gezintilerinde şirketler, tıkladığınız bağlantıları ve gezdiğiniz içerikleri görmeyecekler.

Firefox’un bu yeni özelliği için

  • Ayarlar bölümünden “Gizlilik ve Güvenlik” kısmına tıklayın.
  • “Gelişmiş İzlenme Koruması” seçeneğini Sıkı olarak değiştirin. 

Bu özelliği gizli sekmelerde kullanmak isteyenler için henüz bir özellik bulunmuyor. Bu noktada gizli sekmelerdeki gezintileriniz parametreler ile izlenmeye devam ediyor. Ancak gizli sekmede yeni Firefox özelliğini kullanmak için şu adımları izleyebilirsiniz.

  • Adres çubuğuna about:config yazın ve aratın
  • Aşağıdaki fotoğraftaki gibi ‘privacy.query_stripping.enabled.pbmode’ seçeneğini True olarak işaretleyin.

Yeni güncelleme dün itibariyle Mozille Firefox kullanıcılarına sunulurken, özelliği kullanırken, bir problem ile karşılaşırsanız ayarları “Standart” yapmanız yeterli olacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir