Verizon Salı günü yaptığı açıklamada, Verizon’un teknoloji devinin gelecek uydu internet sistemini Amerika Birleşik Devletleri’nde kırsal geniş bant erişimini genişletmek için kullanmak üzere Amazon ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

Amazon CEO’su Andy Jassy yaptığı açıklamada, “En çok ihtiyaç duyan müşterilere ve topluluklara hızlı ve güvenilir geniş bant getirmeyi keşfetmek için birlikte çalışmaktan gurur duyuyoruz.” Dedi. Amazon, dünyanın her yerine yüksek hızlı internet sağlamak için kullanmayı planladığı 3.236 uydudan oluşan bir ağ olan Project Kuiper üzerinde çalışıyor.

SpaceX neden uzaya dondurma ve avokado gönderdi?

Amazon henüz ilk Kuiper uydularını fırlatmasa da, Federal İletişim Komisyonu geçen yıl sisteme yetki verdi ve şirket Kuiper’e “10 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı” planladığını söyledi. Şirketlerin ortaklığı, Verizon’un Amazon’un sistemini karasal hizmetinin bir uzantısı olarak kullanacağını ve Kuiper’in “Verizon’un 4G/LTE ve 5G veri ağlarını genişletmek için hücresel ana taşıyıcı çözümleri” ile iyice güçlenecek.

Amazon’un ve Verizon’un ekipleri, “sabit kablosuz kapsama alanını Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kırsal ve uzak topluluklara genişletmeye yardımcı olacak teknik gereksinimleri tanımlamak için” birlikte çalışmaya başladı. Şirketler, Kuiper’in Verizon ağını genişletmesi için çok çeşitli kullanım örnekleri görüyor ve tarım, enerji, üretim, eğitim, acil durum müdahalesi, ulaşım ve daha fazlasını içeren sektörler için “ortak bağlantı çözümlerine” bakacağını belirtiyor. Geçen yılın sonlarında Amazon, Kuiper için üzerinde çalıştığı “düşük maliyetli” uydu anteninin performansına erken bir bakış attı.

Jassy, ​​”hiçbir şirketin dijital uçurumu kendi başına kapatamayacağını” belirtti, çünkü Kuiper, giderek artan rekabete sahip yüksek hızlı uydu internet alanında kesinlikle yalnız değil. SpaceX’in Starlink ağı, bugüne kadar fırlatılan 1.740 uydu ve halka açık bir betaya katılan 14 ülkede 100.000’den fazla kullanıcısı ve aylık 99$’lık hizmet fiyatıyla pazarın ilk lideri.

İngilizlere ait OneWeb, planlanan 648 uydusunun neredeyse yarısının düşük Dünya yörüngesinde olmasıyla, uyduları dağıtmada bir sonraki en uzak şirket. Amazon’un Verizon ile yaptığı işbirliği gibi, OneWeb de ABD bağlantısı için AT&T ile ortaklık kurdu.

OneWeb, İngiliz hükümeti, Hint telekom devi Bharti Enterprises, Avrupa uydu operatörü Eutelsat ve Japon yatırımcı SoftBank dahil olmak üzere hissedarlarıyla geçen yıl iflastan bu yana 2,7 milyar dolarlık fon topladı. İki ABD sistemi (uydudan akıllı telefona uzman AST SpaceMobile ve Lockheed Martin’in yeni kurulan Omnispace ile ortaklığı) ve Kanada uydu operatörü Telesat’ın Lightspeed ağı dahil olmak üzere çeşitli geliştirme aşamalarındaki başka uydu geniş bant sistemleri de var. Amazon henüz yörüngeye herhangi bir Kuiper uydusu göndermemiş olsa da, şirket bu yılın başlarında United Launch Alliance ile dokuz fırlatma için bir anlaşma imzaladı.FCC’nin Kuiper’i yetkilendirmesi, Amazon’un planlanan uydularının yarısını altı yıl içinde dağıtması gerektiği anlamına geliyor, bu nedenle şirket Temmuz 2026’ya kadar yörüngede yaklaşık 1.600 teslimat yapacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir