Araştırmacılar, şiddet içeren sosyal olayları tahmin edebilen yapay zeka teknolojilerine yönelik araştırmaları hızlandırdı. Bazı uzmanlar, bu teknolojiyle birçok tehdidin öngörülebilir olduğunu iddia ediyor, ancak diğerleri bu çabaların sonuç vermeyeceğine inanıyor.

Tarih boyunca çeşitli olaylar ülkenin kaderini değiştirmiş ve ülkenin geleceğini belirlemiştir. Artık eski Roma’ya kıyasla uzayda yaşıyoruz, ancak siyasi ve sosyal arenada sosyal olaylar yaşanmaya devam ediyor. Geçen yıl ABD’de Kongre’ye yapılan saldırı da yakın tarihin en unutulmaz siyasi şiddet olaylarından biriydi. Araştırmacılar artık böyle bir olaya hazırlıksız yakalanmamak için “yapay zeka” teknolojisi alanındaki çalışmalarını hızlandırıyor.

Central Florida Üniversitesi’nde sosyal şiddeti tahmin etmek için tasarlanmış bir yapay zeka teknolojisi olan CoupCast’ın arkasındaki isimlerden biri olan Clayton Besaw, “Artık daha fazla veriye ve seçeneğe sahibiz. Şimdilik tamamen farklı bir yola girebiliriz” dedi.

Bu yapay zeka teknolojisine yönelik görüş ayrılıkları yaşanıyor

Bazı uzmanlar, yapay zeka teknolojisinin sosyal olayları tahmin etmede faydalı bir araç olacağına inanırken, diğerleri bunun her zaman doğru olmadığını düşünüyor. En çok sosyal olayları tahmin etme konusundaki araştırmalarıyla tanınan Philip Schlott, yapay zeka teknolojisinin bu yönde olumlu bir adım olacağını ve “hava” tahminlerinin bunu yapabileceğini söyledi.

Tehditler, fırtınaların yaklaşması gibi yaklaşabilir. CoupCast’ın geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan olaylardan sonra daha fazla ilgi gördüğü paylaşılsa da bazı uzmanlar bu tür bir teknolojinin “kısa ömürlü” olduğuna inanıyor.

Yapay zeka insanlığın sonu mu olacak?

One Earth Future programlama şirketinin direktörü Jonathan Bellish, büyük miktarda veriye rağmen, bu verileri bölgesel ve bölgesel tahminler yapmak için kullanmanın çok zor olduğunu belirtiyor. Ayrıca Bellish teknolojisinin ve yapay zekanın bu yönde faydasız olduğuna inanan uzmanlar, “hava tahmini” örneğinin yanlış olduğunu düşünüyor. Hava durumunun aksine, kayıtlı kişiler “taktiklerini” değiştirerek başka bir noktadan harekete geçebilirler.

İnsanların bu şekilde davranması ve duruma uyum sağlaması, makinenin topladığı bazı tarihsel verileri kullanılamaz hale getiriyor. Ayrıca uzmanlar, makinelerin “barışçıl ve şiddet içermeyen” gösterileri toplumsal şiddet olayları olarak algılayabildiğini ve bunları tehdit olarak öngörebildiğini belirtiyor.

Yapay zeka ile toplumsal şiddeti tahmin etmek mümkün mü? Yoksa insanlık öngörülemez mi? Düşüncelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir