Google X’in eski yönetici, yapay zeka çalışmalarının ürkütücü olduğunu dile getirdi. Yapay zekanın insanlığın gidişatını tehdit ettiği dile getirdi. X Development, eski adıyla Google X, Google’ın 2010 yılında kurmuş olduğu bir yapay zeka araştırma tesisi olarak kullanılır. Şu an için Alphabet‘in yan kuruluşu olarak hizmet veren şirket, yarı gizli bir şekilde araştırma ve geliştirme aktivitelerine devam ediyor. Kurulduğu dönemlerde kuruluşun işletme yöneticiliğini yapan Mo Gawdat, The Times‘a çarpıcı açıklamalar yaptı.

Eski yönetici, Terminatör filmindeki Skynet gibi insanlığın sonunu getirecek olan bir yapay zeka sisteminin üzerinde durdu. Bilim kurgu filmlerinden alışık olunan, bir yapay zeka (AL) türü olan yapay genel zekanın (AGI) kaçınılmaz olduğu düşünülüyor.  Hatta Gawdat, bu yapay zekayı ‘Tanrı’ya benzetti.

Google X’in yapay zeka çalışmaları korkutucu bulunuyor

27
3d rendering humanoid robot with ai text in ciucuit pattern

Gawdat, küçük bir topu alıp tutabilen robot kollar geliştirdiklerinden söz etti. Fakat Gawdat, bu robot kolların topu sanki araştırmacılara gösteriş olarak kullanılıyormuş gibi hareket ettiğini dile getirdi. Google’da 2007 yılında görev alan girişimci, yapay zekanın bu davranışını “korkutucu” olarak tanımladı. Google X’in eski yöneticisi, bu yapay zeka örneği için, “Aniden bu durumun aslında korkutucu olduğunu fark ettim. Gerçek şu ki, biz Tanrı’yı yaratıyoruz.” dedi. Yavaş öğrenme sürecinin ardından, artık kolların neredeyse hemen hemen her öğeyi tutup kaldırabildiğini dile getirdi. Mo Gawdat, Google’da geçirmiş olduğu süre boyunca geliştirmiş olduğu yapay zeka sisteminin ” gerçekten ürkütücü” olduğunu dile getiriyor. Onu en çok korkutan durum ise, makinelerin insanlara göre çok daha hızlı bir şekilde öğreniyor olmasıdır. Mısırlı bir girişimci, algoritmaların sadece birkaç gün içerisinde istenilen bilgileri öğrendiğini dile getirdi. Bu konu ile ilgili olarak yapay zeka çocuklara göre “Çocukların iki yılda yapacağı şeyi yapıyorlar.” dedi.

Gawdat’ın düşüncelerine göre bir makine üstünlüğü kıyameti bu şekilde giderse kaçınılmaz olabilir. Esasında yapay zekanın sağlık, eğitim ve eğlence sektörü gibi daha pek çok alanda faydası vardır. Fakat Google yöneticisi, yapay zekanın bir çözüm olmadığını dile getirdi. Üstelik insanlık adına bir tehdit haline gelebileceği üzerinde de duruldu. Bunun yanı sıra, halihazırda bulunan Al teknolojisi yanlış yöntemler ile insanların zarar görmesine sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse, Çin kontrolündeki Hong Kong, vatandaşlarını denetlemek, ifade özgürlüğünü sınırlamak ve yıpratıcı yasalar uygulamak için yüz tanıma sistemini kullanıyor. Belki de buradaki en büyük sorun, yapay zeka teknolojisinin onu tasarlayan kişinin ön yargılarını yansıtmasıdır. Bu sebeple de pek çok Al için yüz tanıma kullanıyor. Belki de en büyük sorun, yapay zekanın onu oluşturan kişinin önyargısını yansıtması. Bu nedenle pek çok AI algoritması ırkçılık yapabilir. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek dönemlerde yeni bilgiler elde edilebilir. Yapay zeka ile halihazırda çalışmalar vardır ve yenileri için de çalışmalar yapılıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir