Eski adıyla Facebook, yeni ismi ile Meta, ilk şeffaflık raporunu açıkladı. Rapor ile birlikte platformda son dönemlerde gündemde yer alan zorbalık, nefret söylemi ve taciz gibi durumlara karşı yeni istatistiki bilgiler paylaşıldı.

Facebook son dönemlerde önemli bir şirket yapılandırmasından geçiyor. Şirket için geçtiğimiz günlerde yapılan resmi açıklamalarda isim değişikliğine gidileceği ve üst çatı kuruluş olarak Meta isminin kullanılacağı ifade edilmişti. Yayınlanan son resmi bilgilerde ise Meta için son 3 aylık şeffaflık raporu paylaşıldı.

Meta, dünya genelinde en çok dikkat çeken şirketlerden birisi olduğu için rapor kısa süre içerisinde dünyanın gündeminde yer aldı. Raporda özellikle zorbalık, taciz ve nefret söylemi gibi durumlara karşı nasıl bir önlemin alındığı, yeni dönemde nelerin değişeceğini konusunda önemli bilgilere yer verildi.

Yaygınlık ölçümleri ilk kez paylaşıldı

Yeni raporda dikkat çeken detaylardan bir tanesi de yaygınlık olarak adlandırılan yeni ölçümlere ilk kez yer verilmesi oldu. Açıklamalara göre şirket ilkeleri ile uyuşmayan içeriklerin diğer kullanıcılar tarafından ne kadar görüntülendiği ve kişilerin siteleri kullanırken bu içeriklere ne kadar maruz kaldığı yaygınlık metriği ile ölçülecek.

Yeni rapor ile birlikte bu konudaki detayları da aktaracak olan Meta’ya göre zorbalık yaygınlığı Facebook’ta %0,14 – %0,15, Instagram’da ise %0,05 – %0,06 arasında. Meta’nın bu konudaki yorumunda ise “Bu, Facebook’ta her 10.000 içerik görüntülemesinde 14 ila 15 kez ve Instagram’da her 10.000 içerik görüntülemesinde 5 ila 6 kez zorbalık ve taciz içeriği görüldüğü anlamına geliyor.” denildi. Özellikle birkaç İngiliz futbolcunun sosyal medya kullanımı sırasında ırkçılığa ve benzer zorbalıklara maruz kalması, Facebook ve Instagram gibi popüler sosyal ağlarda daha fazla çalışmanın yapılarak önlemlerin alınması gerektiğini göstermişti.

Rapora göre nefret söylemi 4. çeyrekte düşüş gösterdi. Yaygınlık geçen çeyrekte %0,05 olarak açıklanırken son çeyrekte bu oran %0,03’e düştü. Bu oranlara göre 10.000 içerikten %0.02 veya yaklaşık 2’sinde nefretlik söylemi bulunuyor. Facebook ve Instagram için sırasıyla %0.03 ve %0.02 olan bu rakamlar, iyimser şekilde ele alınsa dahi çok sayıda kullanıcı ve içerik göz önüne alındığında milyonlarca insanın her gün nefret söylemiyle karşılaştığı net olarak görülebiliyor.

Şirketin raporunda açık bir şekilde yer alan bu ifadeler şeffaflık adına şirket için önemli kazanımlar getirdi. Raporun son bölümlerinde ise şirketin daha iyi bir deneyim sunmak ve içerik politikalarına uymayan sistemleri engellemek adına yapay zeka üzerinde çalışacağını söylemesi dikkat çekti. Başlangıçta manuel olarak desteklenecek olan içerikler ilerleyen dönemlerde yapay zeka desteği ile otomatik bir şekilde sistemin nefret ve zorbalık gibi içeriklere karşı önlem almasını sağlayacak. 

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir