Google’ın ana şirketi olan Alphabet, 2 trilyon dolarlık piyasa değeriyle eski rekorunu tazelemiş oldu. Artık Alphabet markasının önünde sadece 3 şirket bulunuyor.

Alphabet artık resmi olarak 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştığını duyurdu. Kasım 2021 tarihinde kısa bir süreliğine 2 trilyon dolara ulaşan şirket, 26 Nisan’da bunu bir işlem günü boyunca korumayı başarmıştı.

Google ve Nvidia (2,2 trilyon dolar), Apple (2,6 trilyon dolar) ve Microsoft’un (3,0 trilyon dolar) ardından dünyanın en değerli dördüncü halka açık şirketi konumunda Alphabet bulunuyor. Meta Amazon ise şu anda sırasıyla 1,1 trilyon ve 1,8 trilyon dolar seviyesinde seyrediyor.

Zuckerberg’in üretken yapay zekaya yönelik yapılan yatırımlardan para kazanmanın seneler alacağını söylemesinin ardından hisse senedi fiyatı %10 düşen Meta’nın aksine, Google dün yaptığı açıklamada yapay zekayı pazarlayabilecek bazı küçük yollar bulduğunu duyurdu. Örnek olarak şirket, Performance Max aracında reklam verenlerin müşterileri yapay zeka ile hedefleyebilmesine olanak sağlamakta ve bu reklam verenlerin başarılı bir kampanya yayınlama olasılığının  %63 daha yüksek olduğu iddiasını ortaya atıyor.

Google'ın ana şirketi olan Alphabet, 2 trilyon dolarlık piyasa değeriyle eski rekorunu tazelemiş oldu.

Firma ayrıca Discover Financial’ın yapay zeka araçlarını yaklaşık 10 bin çağrı merkezi temsilcisine dağıttığını ve Ikea’nın değer bazlı teklif çözümlerinden elde ettiği gelirlerde bir artış gördüğünü dile getiriyor. CEO konumunda bulunan Sundar Pichai, henüz Google Arama’da yapay zeka çözümlerinden para kazanmaktan söz etmese de bu sorguları sunmanın maliyetini yönetebileceklerinden çok emin olduklarını aktardı.

YouTube Shorts Videoları, Para Kazandırma Oranını Arttırdı

Google şirketinin mevcut işleri de gayet iyi durumda gözüküyor. Firma yayınladığı 1. çeyrek 2024 kazanç raporuna göre 80,5 milyar dolar gelirden 23,7 milyar dolar kar elde etmeyi başardı. Şirket bu karı arttırmak için binden fazla çalışanını işten çıkarmış olsa dahi işten çıkarmalar azalmış ya da durmuş olabilir. Bu geçtiğimiz çeyrekte Google yalnızca Ocak ayında işten çıkarmalar için 700 milyon dolar para gideri olmuştu. Fakat yeni 1. çeyrek raporu Google’ın Ocak, Şubat ve Mart aylarında kıdem tazminatı ve ilgili masraflar için yalnızca 716 milyon dolar harcadığını gösterdi.

Google’ın işletme müdürü Philipp Schindler, ilk çeyrekte arama ve reklam gelirlerinin bir önceki yıla göre %14, YouTube reklamlarının yaklaşık  %21 ve abonelikler, platformlar ve cihazların ise  %18 arttığını aktardı. Müdür Schindler ayrıca %50 daha fazla içerik oluşturucunun YouTube Shorts videoları yüklediğini ve Shorts’un para kazanma oranının son çeyrekte %12 arttığını kaydetti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir