Facebook, kullanıcının gizliliğini tekrar ihlal etmiş olabilir. Sızdırılan belge, verilerin kontrollerinin doğru olmadığını söylüyor.

Milyonlarca kullanıcının verilerine sahip olduğu için her zaman tartışma konusu olan Meta CEO’su Mark Zuckerberg sonunda başarılı olabilir. Facebook’un reklam mühendislerinden sızdırılan bir rapor, Meta’nın veri yönetimindeki zayıflığını ortaya çıkardı.

Facebook veri sızdırma sebebiyle Türkiye’de inceleme başlatıldı

İnternete sızan belge, Facebook reklam ekibinin baş mühendislerine gönderildi. Mühendisler, platformda bulunan tüm verileri izleyemeyeceklerine inanıyorlar. Yetkililer, Facebook’un kullanıcı verilerini korumak için daha fazla önlem alabileceğini belirterek, şirketin yeteri kadar titizlik göstermediğini söylüyor.

Facebook kullanıcı verilerini bilmiyor İş modeli kullanıcı bilgilerinin satışına dayanan

Facebook, zaman zaman gizlilik tartışmalarına da katılıyor. Ancak çalışanlar arasında yapılan bir röportajı gösteren yeni bir belge, veri yönetiminin hayal ettiklerinden daha kötü olabileceğini ortaya koydu.

Rapor, devletlerin yeni gizlilik yasaları da dahil olmak üzere artan sayıda veri koruma düzenlemesiyle nasıl başa çıkabileceğini açıklıyor. Rapora göre mühendisler, Facebook’u kabaca 1,9 milyar kullanıcısı için “karanlıkta bir platform” olarak nitelendirdi.

Facebook mühendisleri bile, şirketin kullanıcı verilerinin nasıl yönetildiği üzerinde hiçbir kontrolü olmadığını düşünüyor. Raporda şu ifadelere yer verilmiş;

“Sınırları açık sistemler kurduk. Sistemlerimizin verileri nasıl kullandığı konusunda yeterli düzeyde kontrole ve açıklanabilirliğe sahip değiliz. Bu nedenle kontrollü politika değişikliklerini veya ‘X verilerini Y amacı için kullanmayacağız’ gibi harici taahhütleri yapamıyoruz. Ancak bu, düzenleyicilerin bizden yapmamızı beklediği şey.”

Geçen sene hazırlandığı bilinen rapor, Facebook’un veri tabanının “açık sınırlara” sahip olduğunu gösteriyor. Bu sınırların nasıl kullanıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, bu, birincil ve üçüncü taraf verileri ile hassas verilerin birlikte depolanmasını içerebilir.

Metaverse dünyasına girmek için milyarlarca dolar harcayan Meta’nın böyle bir dolandırıcılıkla karşı karşıya kalması daha da büyük sonuçlar doğurabilir. Hassas verilerin tespit edilememesi, yeni AB dijital hizmetler yasası gibi katı kurallar için sorunlara neden olabilir.

Şirket geçtiğimiz sene her ne kadar kötü şöhretini geride bırakıp isim değişikliği yapmış olsa da ihlaller yeni şirkete karşı güven oluşmasını da engelliyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

iOS Facebook indirmek için tıklayınız
Android Facebook indirmek için tıklayınız

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir