Excel’de yapılacak hesaplamalarda yüzde hesaplaması yapılması gerekebilir. Excel’de yüzde nasıl hesaplanır? İşte detaylar.

Excel’de yapılan işlemlerin ya da girilen verilerin yüzdelik olarak hesaplanması gerektiğinde Excel’de bu işlemler kolayca yapılabilir. Excel’de yüzdeyi hesaplamak için kullanabileceğiniz çeşitli formüller olsa da en yaygın ve kolay yöntemleri öğrenerek yüzdelik hesaplarını yapabilirsiniz.

Excel'de Yüzdeler Nasıl Hesaplanır?
Excel’de Yüzdeler Nasıl Hesaplanır?

Excel’de Yüzde Hesaplama

Kar ve gelir arasındaki farkın hesaplanması gibi durumlarda yüzdelik hesaplamalar daha iyi bir görünüm sunar. Bunun için formül kullanılması gerekir.

  • Adım: İlk olarak yüzde hesaplamasının yapılacağı iki hücreyi belirleyin.
  • Adım: Ardından yüzdelik değerin yazılacağı hücreyi seçerek formül yazma bölümüne girin.
  • Adım: Burada =(A1-A2)/A1 formülünü hücrelerinize göre uyarlayarak yazın.
  • Adım: Yüzdelik hesabın yazılacağı hücreyi seçerek araç çubuğundan yüzde simgesini seçin.

Excel’de Bir Sayının Yüzdelik Değerlerini Bulma

İki sayının yüzdelik oranlarının bulunması mümkün olduğu gibi bazı işlemlerde değerlerin yüzde 10’u gibi özel yüzdelik değerleri de bulunabilir. Bu tür durumlarda basit bir formül sizin için yeterli olmaktadır. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Adım: Bir sayının yüzdesini bulmak istediğiniz hücreyi seçin.
  • Adım: Hücreyi belirledikten sonra şu formülü hücrenize göre uyarlayarak sonucun yer alacağı hücrenin formül ekranına ekleyin. =A1%*50
  • Adım: Bu formül, girilen bir değerin yüzde 50’sinin kaç olduğunu girilen hücrede gösterir. Yüzde 10’luk bir hesaplama için formülün sonuna 50 yerine 10 girmeniz yeterlidir.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir