Görünüşe göre ABD ile Çin arasındaki çip savaşında bir sonraki tırmanış aşaması adeta başlamış durumda.

Çin’de çip stokları azaldı

Yabancı basında çıkan haberlere göre, ABD Ticaret Bakanlığı yaptırımlarını o kadar güçlendirdi ki uzmanlar Çin’in yarı iletken endüstrisinin ciddi şekilde zarar göreceğine inanıyor. Ambargo, 2019 yılında Huawei’ye karşı alınan önlemlere benziyor.

Çin yarı iletken endüstrisine karşı sert ABD yaptırımları getirildi

2019 senesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, o zamanlar çok başarılı Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei’ye karşı önlemler başlattığını hepimiz hatırlıyoruz. Bugüne kadar Batı bölgelerinde, 5G desteği olmayan Huawei akıllı telefonlar ve Google Mobil Servisleri (GMS) son derece sınırlı alaka düzeyine sahip olarak hala ambargo altında.

Şimdi, daha da yıkıcı bir senaryo yaklaşıyor gibi görünüyor. Çünkü geçen hafta, “Bilgisayar Üssü”nden gelen bir medya raporuna göre, Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BSI) tarafından şimdi tüm Çin çip endüstrisini tehlikeye atabilecek yaptırımlar yayınlandı.

Basit bir ifadeyle, bu, durum yarı iletkenlerin üretiminde artık ABD teknolojisinin kullanılamayacağı anlamına geliyor. Bu durum ise hem elektrikli araç pazarını, hem telefon pazarını hem de PC pazarını etkileyecek.

Bunlara ek olarak, ABD şirketlerinin Çin yarı iletken tesislerinin geliştirilmesine veya üretimine katılması yasaklanmış durumda. Uyulmaması durumda ise bu durum şahısların ABD vatandaşlığının iptal edilmesine neden olacaktır.

South China Morning Post’un bildirdiğine göre, ABD’li mühendisler şu anda Çin’den toplu halde ayrılıyor.

Dünyanın en büyük Tayvanlı çip üreticisi TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), SK Hynix ve Samsung da yaptırımlardan ciddi ölcüde etkilencek. Fakat, TSMC ve Samsung, bir yıl geçerli olan bir muafiyet lisansı aldığının altını çizmekte de fayda var.

ABD yaptırımları “ulusal güvenlik” ile meşrulaştırıyor

O dönemde Huawei’de olduğu gibi, ABD’nin aldığı sert önlemlerin nedeni ise “ulusal güvenlik” olarak açıklandı. Bu konu hakkında yapılan resmi açıklama şu şekilde;

Temmuz ayında Kongre’ye söylediğim gibi, BIS’deki kuzey yıldızım, ulusal güvenliğimizi korumak ve askeri uygulamalara sahip hassas teknolojilerin Çin Halk Cumhuriyeti’nin ordusu, istihbaratı ve istihbaratı tarafından edinilmesini önlemek için elimizden gelen her şeyi uygun şekilde yaptığımızdan emin olmaktır. güvenlik Servisi.

Şimdiye kadar Huawei’ye uygulanan ambargonun Donald Trump’ın pek çok anlaşılmaz kararından biri olduğunu düşünenler için, şu anki ABD Başkanı Joe Biden’ın da bu ideolojiyi takip ettiğini burada belirtmekte fayda var. Açıklamalarına göre Biden ABD’de başlayıp ABD’de de biten bir çip üretimi planlıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir