Çin’in yüksek stoku, ABD’nin Pekin’in gelişmiş askeri sistemler üretme kabiliyetini kısıtlamak için yeni ihracat kontrolleri açıklamasının ardından düşmeye başladı.

Micron New York’ta yeni bir çip fabrikası kuruyor

ABD Güvenlik Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) Cuma günü yaptığı açıklamada, kapsamlı kuralın şirketlerin belirli gelişmiş bilgisayar yarı iletkenlerini veya ilgili üretim ekipmanlarını Çin’e satmak istiyorlarsa bir lisans başvurusunda bulunmaları gerektiği anlamına geldiğini söyledi. Bu ay yürürlüğe giren emir, ABD’nin Çinli şirketlerin önemli teknolojilere erişimini engellemeye yönelik geçmişteki çabalarını genişletiyor.

“Bu kurallar, BRI’nin uyumluluk kararları vermesini engelleyen yabancı hükümetlerin eylemlerinin, şirketlerin şirket listesine ek olarak ABD teknolojisine erişimini etkileyeceğini açıkça ortaya koyuyor”

ABD kısıtlamaları artırıyor

Amerika Birleşik Devletleri, şirketlerin Çin’de ülke dışında kullanılmak üzere bazı yüksek teknoloji ürünleri üretmesine izin vermek için 21 Ekim’den Nisan’a kadar geçici bir lisans vereceğini söyledi. Çin tarafının altyapısı çöktü

Çin’in en büyük yarı iletken üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corporation, Pazartesi öğleden sonra daha geniş piyasa oynaklığı nedeniyle Hong Kong’da %3 düştü.

Hua Hong Semiconductor yaklaşık %9 düşerken, Shanghai Fudan Microelectronics Pazartesi öğleden sonra %20’den fazla düştü. ABD’li yonga üreticileri Nvidia ve AMD’nin hisseleri, talep endişelerinin sektörü aşağı çekmesiyle Cuma günkü işlem seansında düştü. İngilizce yayınlanan gazeteye göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning bir hafta sonu brifinginde şunları söyledi;

“ABD, Çinli işletmeleri kısıtlamak ve zarar vermek için ihracat kontrol önlemlerini kullanıyor”

Yeni ABD yasağının sektöre ne kadar zarar vereceği belli değil

ABD hükümeti daha önce Çinli şirket Huawei’yi, tedarikçilerin satmadan önce lisans almalarını gerektiren SMIC atamasına yerleştirdi. Ancak Reuters’e göre, bu iki şirketin tedarikçilerinin geçen yıl milyarlarca dolarlık satış yapmasına izin veriliyor.

ABD endüstri ve güvenlik kurumları, her yıl en az 1.600 yeni lisans alacağı anlamına gelen yeni düzenleyici değişiklikler planlıyor. Reuters’in bildirdiğine göre, üst düzey bir ABD’li yetkili Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında uluslararası işbirliğine de ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Diğer ülkeler bize katılmazsa, uyguladığımız grup kontrollerinin zamanla etkili olmaktan çıkacağının farkındayız. Yabancı rakipler benzer kontrollere tabi değilse, Amerika’nın teknolojik egemenliğini baltalama riskiyle karşı karşıyayız.”

Pekin’deki ABD Büyükelçiliği, CNBC’nin haberle ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir