Web siteler için vazgeçilmez hosting servislerinden birisi olan VPS, bir sunucunun kaynaklarının sanallaştırılma teknolojisi oluyor. Sizlere bu içeriğimizde VPS’in ne olduğunu ve VPS ne işe yarar gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız. Web sitelerin veri ve kaynaklarının tutulabilmesi için bir hosting gerekiyor. Bu hosting servisleri arasında ise VPS (Virtual Private Server) tercih ediliyor. VPS; bir sunucunun kaynaklarının sanallaştırma teknolojisi ile kullanıcılar arasında paylaştırılması anlamına geliyor. Kullanılan sanallaştırma teknolojisi sayesinde bir hosting şirketi, sunucunuzun işletim sistemi üzerine bir sanal katmak kuruyor. Bu katman sunucuya sanal olarak parçalara ayrılıyor ve her kullanıcı kendi web site ve yazılımını bu VPS katmanlarında kullanıyor. Bu sebepten ise VPS, sanal özel sunucu olarak isimlendiriliyor.

VPS ne işe yarar?

1 1577553529

VPS sunucuları sayesinde disk alanı, bellek ve CPU çekirdeği gibi kaynakları kullanıcılar ile paylaşmak durumunda kalmazsınız. Diğer yandan root erişimine sahip olmak için özel sunucu kiralamak yerine VPS sunucusu ile bu durumu daha düşük maliyetle çözmüş olacaksınız. İşlemci gücü, bellek yada kaynak limitleri garanti olduğundan ötürü kullanılabilir kaynaklar tarafında dalgalanma söz konusu olmaz. Web siteniz büyüdükçe ise disk alanı, CPU, RAM ve bant genişliği gibi detayları sunucu kaynakları üzerinden kolay bir şekilde yükseltebilirsiniz. Sunucuda yer alan her kullanıcı kendi işletim sistemini kullanıyor. Bu noktada işletim sisteminizi başkaları ile paylaşmak durumunda kalmıyorsunuz.

Bu sayede dosya ve web sitesi içeriklerinize sizden başkası erişemiyor. Diğer yandan sunucularınızda MySQL, PHP ve Apache gibi eklentiler ile değişiklikler sağlayabilirsiniz. Yüklemiş olduğunuz uygulamalardan ötürü sistemi yeniden başlatma durumunda ise VPS sunucunuzu diğer kullanıcılar etkilenmeden yeniden başlatabilirsiniz. Veritabanınız ve içerikleriniz sunucudaki diğer kullanıcılara kilitli olduğundan ötürü güvenlik ve korumanız oldukça yüksek oluyor. Bu kapsamda online alışveriş siteleri gibi veri toplayan siteler noktasında VPS, güvenlik ihlallerini en aza indirgemiş oluyor.

2 1577553559

Geniş kapsamlı bir web siteye sahipseniz ve web sitenizin yavaş yüklenmesi ile beraber performans düşüklüğü sorunları yaşıyorsanız, VPS sizin için bir çözüm olacaktır. VPS’in bazı diğer özellikleri ise şu şekilde sıralanıyor ;

  • Önemli dosya içeriklerinin kopya depolaması
  • Erişilebilir ve güvenli yedeklemeler
  • Eş zamanlı kullanıcıya online oyunlar için sistem sahipliği yapmak
  • VPS’i e-posta ya da VOIP sunucusu olarak kullanmak
  • Web uygulamalarını yaymak
  • Kendi sunucunuzla web sitesi kullanıcılarına hosting kiralamak
  • Bilgisayarınızın fiziksel kaynaklarını tükettiğinden Torrent etkinliklerinizi VPS’e taşıyarak, bilgisayarınızı geri kazanmak
  • Dosyaları gerçek zamanlı olarak eşlemeyi sağlayan Dropbox gibi, güvenli bir kişisel servis kurmak gibi çok sayıda ve farklı amaç için VPS sunucular kullanılabilir.
  • Yeni bir yazılımı, işletim sistemi kurulumlarını ya da donanımsal bileşenleri test etmek

Sizlerde özellikle web sitesi kurmak istiyorsanız ve geniş kapsamlı bir içeriğe sahip olacaksınız hosting seçimi olarak VPS tercihi yapabilirsiniz.

VPS

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir