Teknoloji, dünyasının lider isimlerinden Microsoft, açık kaynak topluluğunun tepkisinden sonra tartışma yaratan .NET değişikliğini adeta tersine çevirdi. .NET 6 artık birden çok platformda Hızlı Yeniden Yükleme’yi içerecek. 

Microsoft, açık kaynak topluluğunun genel bir tepki göstermesinin ardından, yakın zaman içerisinde çıkacak olan .NET 6 sürümü içerisinde önemli görülen bir özelliği daha geri alıyor. Microsoft, geliştiricilerin bir uygulama çalışırken kaynak kodunu değiştirmesine ve sonuçlarını hemen görmeye imkan tanıyan bir özellik olarak .NET 6’nın gelecek sürümünde Hot Reload’ın önemli bir kısmını kaldırarak bu haftanın ilk aylarında .NET açık kaynak topluluğunu kızdırdı. Microsoft, Windows ile sınırlı ücretli bir ürün olarak Visual Studio 2022’ye kilitlemek adına tartışmalı bir son dakika kararı verene kadar pek çok kişinin Visual Studio Code’da ve birden çok platformda kullanmak için heyecanla beklediği bir özellikti. 

Microsoft kendi içerisinde çalışanların pek çoğundan gelen tepki ve şirket içerisinde gergin durumların ardından değişiklikleri de tersine çevirdi. .NET program yönetimi direktörü Scott Hunter, “Kararımızı uygularken bir hata yaptık ve topluluğa yanıt vermemiz beklenenden daha uzun sürdü” diye açıklıyor. Başarılı isim Microsoft, topluluğun bu özellik için yeniden etkinleştirme istediğine onay verdi ve söz konusu bu özellik .NET 6 SDK’nın son sürümünde kullanıcıların beğenisine sunulacak. Microsoft’ta yer alan bir yöneticinin değişikliği emrettiği gerçeği hakkında yorum yapması da tercih edildi fakat şirket tartışmalı kararı tekrar gündeme getirmek istemedi. Bir Microsoft sözcüsünün yaptığı açıklamada, “OSS topluluğu üyelerimizden bazılarının yaşadığı sorunu çözmek için adımlar attık” dedi. “Hızlı Yeniden Yükleme özelliği, 8 Kasım’da kullanıma sunulan .NET 6 SDK’nın genel kullanılabilirlik yapısında olacak.”

.NET değişikliğine sert tepki

Microsoft Ally.io'yu satın aldı

Yine de Microsoft’ın blog yazısı bu tartışmalı karara pek de değinmiyor. Bunun yerine, kodu devre dışı bırakmak adına kaldırmanın bir iş kararı değil sadece bir hata olduğunu dile getirdi. Hunter, “Kapsam alma çabamızda, bu kod yolunu çağırmamak yerine yanlışlıkla kaynak kodunu sildik” diyor. Geri dönüş, .NET topluluğu adında pek de hoş olmayacak olsa da bu olay ile ilgili olarak açıklama ve koşullar, bu tür kararlar konusunda şeffaf olmaya değer verenler için çok da kolay bir durum olmayacak. 

Hunter, “Birçok şirkette olduğu gibi, OSS topluluğunun ihtiyaçlarını dengelemeyi ve .NET için kurumsal bir sponsor olmayı öğreniyoruz” diyor. “Bazen doğru anlamayız. Yapmadığımızda yapabileceğimiz en iyi şey hatalarımızdan ders almak ve ilerlemek için daha iyi olmaktır.” Geri dönüş .NET topluluğu adına hoş karşılanacak bir durum olsa da ilgili açıklama ve koşullar, bu tarz kararlar konusunda şeffaflığa değer verenler için kolay bir durum olmayacak. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir