ABD ambargosu ile başı dertte olan Huawei, varlığına devam etmek için büyük mücadeleler veriyor. Son olarak ise şirketin yeni planları gündem de yer aldı. 

Son birkaç yıldır Çin merkezli olan teknoloji devi Huawei’nin zorlu süreci hale devam ediyor. Öyle ki ABD’nin eski başkanı Donald Trump ve yönetimi, Huawei’ye ciddi yaptırımlar uyguladı. ABD, ilk olarak şirketin ürünlerini ABD’de satılmasına yasak getirdi. Ardında ise herhangi bir ABD merkezli şirket ile çalışamayacağını belirtti. Bu sayede Çin merkezli şirketin herhangi bir telefon ve tablet yapması da fiilen yasaklanmış oldu. Tüm bunlar ve çok daha fazlası Huawei’yi içinden çıkılması zor bir hale getirdi. Fakat oldukça hızlı bir şekilde kendini toparladı ve yeni planlar da kurmaya başladı. 

40 1

Huawei, üçüncü taraf üreticilerden faydalanacak

Teknoloji şirketi, ABD’nin ambargosundan kaçmak için yeni bir plan kurdu. Şirket, ürünlerini alt markalar aracılığıyla satabilir. Bir yıl önce Huawei’nin alt markası olarak Honor şirketini bir konsorsiyuma sattığını da belirtmek gerekir. Bu sayede, ambargo altında olan bu şirket, eski alt markasının hem Android hem de ABD’de tasarlanan işlemleri kullanmasına da izin verdi. Bunun yanı sıra, yeni cep telefonlarında Android işletim sisteminin olmaması Huawei için önemli bir finansal boşluk oluşturdu. 

Şirket bu boşluğu kapatmak işçin ciddi bir mücadele veriyor. Android Police tarafından yapılan haberlere göre, Bloomberg, bu konu ile ilgili olarak bilgi sahibi kişilerden çeşitli sızıntılar ulaştı. İddialara göre şirket, akıllı cep telefon tasarımlarını üçüncü taraf üreticiler ile lisanslamak istiyor. Bu bağlamda Huawei’nin işlemci ve diğer önemli akıllı cep telefon parçaları gibi elde edilmesi tamamen yasak kritik olan bileşenlere erişmesi mümkün olacak. Bu arada ise söz konusu bu üçüncü taraf, devlete ait China Postal and Telecommunications Appliances Co (PTAC). PTAC, Çin dışındaki ilk Google destekli Honor modeli Honor 50’yle neredeyse aynı özelliklere sahip olan Huawei Nova 9 gibi Nova telefonları satıyor.

41 2

İşte söz konusu bu plan, şirketin devamının yanı sıra araştırma ve geliştirmeyi devam ettirmesi için de iyi bir seçenek olabilir. Öyle ki şirket için şartlar zorlaşırsa, yeniden piyasaya dahil olması da daha zor olabilir. Örnek vermek gerekirse, siyasi koşulların değişiklik göstermesi veya tamamen Çin yapımı olan bileşenler ile çalışmalarına sıfırdan başlaması piyasaya atılmasını güçleştirecek. Son olarak ise bu konu ile ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmadığını da belirtmek gerekir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir