Huawei’nin 5G altyapı çalışmalarını hızlandırmasının ardından ABD tarafından ambargo uygulanmaya başlanması, ülkede farklı servis sağlayıcıların çalışma yapmasını gerekli kıldı. 5G alt yapısını yeniden kurmaya başlayan ABD’de planların üzerinde bir maliyet ile karşı karşıya kalındı.

Hatırlanacağı üzere 2019 yılında alınan bu karar sonrası 5G altyapısının kurulması için özel planlamalar yapılmıştı. Verizon gibi sektör devleri 5G sürecini daha hızlı bir şekilde tamamlasa da ülke genelinde hizmet veren telekom kuruluşlarının büyük bir bölümü bu geçişi sağlayamadı. 2020 yılına kadar 5G yatırımlarının büyük bir bölümünde Huawei teknolojisinin kullanılması, geçişi ve yeni planlamaları zorladı. Aynı zamanda daha fazla ekonomik yük oluşturdu.

Konu ile ilgili yapılan çalışmalarda Amerikan Federal İletişim Kurulu 1.8 milyar dolarlık bir maliyet öngörmüştü. Ancak yapılan açıklamalarda 2 yıllık süre içerisinde maliyetler 5.6 milyar doları aştı.

180’e yakın başvuru geldi

FCC’ye konu ile ilgili 180’den fazla başvuru gelirken Huawei ve ZTE ürünlerinin değişimi için kullanılan Ericsson ve Nokia ürünler tahsis edilmeye başlandı. ABD’de şu anda 1.9 milyar dolar olarak planlanan 5G altyapısı çalışmalarında, çok yüksek fiyatlara ulaşılması ülkede yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Edinilen bilgilere göre şu an için 1.9 milyar dolarlık fonun dışında yeni bir kaynak aktarımı yapılmadı.

5G gibi kritik altyapılarda Çinli şirketlerin kullanılmasının nedeni ise düşük maliyetler. Çinli şirketlerin devre dışı bırakılması sonrası aynı ürünlerin muadillerine yüksek ücretlerin ödenmesi gerekti. 

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir