Teknolojik aletlerin üzerinde yer alan ve onları simgeleyen simgelerin, birçok kişi tarafından bilinmeyen anlamları.

Teknoloji dünyası günümüzde oldukça gelişmiş durumda ve gelişmeye ilk başladığı andan beri birçok yeni teknolojik alet çıktı. Her teknolojik ürünün sembolünün, kendisine has bilinen bir anlamı ve işaretin esinlenildiği bir şey bulunuyor. Fakat bu anlamların neyi ifade ettiği, pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Teknolojik ürünlerin sembolleri ve anlamları şu şekilde;

USB

usb 1533316976

1996 yılında çıkan USB, insanların veri aktarım işlemini daha kolay bir şekilde halletmelerine olanak tanıyan bir ürün. ‘Universal Serial Bus’ın (Evrensel Seri Yolu) kısaltması olan USB üzerinde, onu temsil eden bir sembol bulunuyor. Üzerindeki daire ve ok şeklindeki bu sembol, Denizler Tanrısı Poseidon’un 3 dişli mızrağını temsil ediyor. 3 dişin her birinin ucunun farklı olmasının nedeni, USB’nin farklı cihazları birbirine bağlayabilmesi.

Durdurma Tuşu

pausebutton 1533316997

Pause tuşu olarak da bilinen duraklatma tuşu üzerinde, iki çizgi bulunuyor. Bu çizgilerin ilham kaynağı müzik. Nota yazımına bakıldığında, ‘caesura’ adlı sembol, duraklama anlamına gelir ve çapraz-paralel iki çizgiden oluşur. Duraklama tuşunda da bu çizgiler dikey şekilde karşımıza çıkar.

Bluetooth

blueethotr 1549537850

Bluetooth sembolü üzerinde, mavi bir “b” şeklinin bulunduğu görülür ve Bluetooth kelimesinin Türkçe anlamı da “mavi diş” olarak çevrilir. Bu isim, Vikinglerin kökenine dayanır. Kelime, 10. Yy.’da Danimarka ve Norveç kralı olarak yaşayan “Mavi Diş” lakaplı Birinci Harald’dan gelir. Birinci Harald, İskandinavya’yı birleştirmesiyle bilinir. Bluetooth’ta da iki cihazın birbirine bağlanmasına olanak tanıyan bir teknolojidir.

Tuş takımlarındaki kare sembolü

karesembolu 1533317049

Hem tuş takımlarında hem de son zamanlarda sosyal medya üzerinde karşımıza çıkan # işareti de bir anlam taşıyor. Sosyal medyada hashtag adıyla kullanılan kare sembolün esinlenildiği yer, Antik Roma’dan geliyor. Antik Roma’da ağırlık sembolü olarak bilinen Libra Pondo’nun kısa hali ℔ şeklindeydi. Bu şekli oluşturan şey ise Libra ve Pondo kelimelerinin baş harflerinin yan yana gelmesi. 19. Yy’da bu sembol sade bir hal aldı ve # şekline dönüştü. Daha sonra da bu sembol muhasebede numara olarak kullanılmaya başlandı.

Açma kapama tuşu

08e37606908c9c3b0b7623b01199dc6314d909ed 1533316950

1970 yıllarından itibaren geliştirilen teknolojik aletlerin üzerinde, yarım yuvarlığın ortasında bir çubuğun yer aldığı açma kapama düğmesi olduğu görülür. Bu sembolün neyi temsil ettiğine gelirsek, uzun çubuk 1 rakamını, yuvarlak ise 0 rakamını işaret eder. Bu iki sembol 1973 yılında bir araya gelmiştir ve güç tuşunun sembolünü oluşturmuştur.

@ işareti

et isareti 1533317103

Özellikle e-posta adreslerinde karşımıza çıkan @, 16. Yy’da İspanya’da bir ağırlık ölçü birimi olarak kullanılıyordu. O dönemlerde bulunan ticari kayıt ve tüccar defterlerinde bu işarete sıkça rastlamak mümkün. Daha sonrasında ise sembolün anlamı değişmiş ve yer bildiriminde kullanılmaya başlanmış. @ sembolü şimdi de e-postalarda adresin bulunduğu servis sağlayıcısını simgeliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir