Adaptif senkronizasyon teknolojisinin öncüleri olan FreeSync ve G-Sync, uzun süredir piyasada. Ancak, bu teknolojinin sadece ana akım düzeyde yayılmasını görüyoruz. Oyuncular, her bütçeye uygun, büyüyen monitör ve model yelpazesiyle Adaptive Sync teknolojisine daha kolay erişebilir.

FreeSync ve G-Sync teknolojileri, hem uygulama hem de kullanıcı deneyimi açısından başlangıçtan çok farklıydı. Zamanla, bu iki teknoloji birçok alanda gelişmiştir. Bununla birlikte, iki teknoloji arasında hala önemli farklılıklar vardır. Bu yazıda, bu teknolojilerin güncel sürümlerine bir göz atacağız ve temel farklılıkları vurgulayacağız.

DLSS nasıl çalışır?

Bu makale, yeni teknoloji için ek bilgiler içeren önceki FreeSync ve G-Sync makalesinin güncellenmiş bir versiyonudur.

İki teknFreeSync ve G-Sync arasındaki temel farklar

Hem FreeSync hem de G-Sync monitörleri uyarlanabilir senkronizasyon teknolojisi sunar. Bununla birlikte, uygulamadaki önemli farklılıklar nedeniyle, iki teknoloji birkaç önemli açıdan farklılık gösterir.

G-Sync monitörleri özel bir ölçekleyici kullandığından, çoğu G-Sync monitörü DisplayPort ve HDMI bağlantılarıyla sınırlıdır ve uyarlamalı senkronizasyon için DisplayPort gereklidir. Öte yandan FreeSync, standart bir fotoğraf ölçekleyici kullandığı için daha fazla bağlantı seçeneğine sahiptir. Bu seçenek, birden çok HDMI bağlantı noktası ve DVI ve VGA gibi daha eski bağlantıları içerir.

FreeSync’in bir diğer avantajı, uyarlamalı senkronizasyon teknolojisinin HDMI bağlantı noktasında çalışabilmesidir. GPU’nuz ve monitörünüz FreeSync’i destekliyorsa, bir HDMI bağlantısı aracılığıyla uyarlamalı senkronizasyon kullanılabilir.

Bu teknolojiyi DisplayPort yerine HDMI aracılığıyla kullanmanın birçok avantajı vardır. İlk olarak, HDMI kabloları DisplayPort kablolarından daha ucuzdur. Diğer bir artısı ise, dizüstü bilgisayarlar gibi sınırlı sayıda bağlantı noktasına sahip sistemler için HDMI desteğinin önemli olmasıdır.

Özel G-Sync modülünün de kendine göre bazı avantajları vardır. Örneğin, G-Sync modülü, hayalet görüntülerin rahatsız edici etkisini önlemek için ekranda sürekli ince ayar yapabilir. FreeSync monitörleri, sürücü ve monitör güncellemeleri sayesinde bu konuda ilerleme kaydetmiş olsa da, G-Sync monitörleri haleleri ortadan kaldırma konusunda hala eşsizdir.

Bir diğer öne çıkan G-Sync modüler avantajı, Ultra Düşük Hareket Bulanıklığı (ULMB) olarak bilinen bulanıklık önleme teknolojisidir. ULMB, ekranın mevcut yenileme hızında ekran arka ışığı çalışma hızını sabitleyerek paraziti önemli ölçüde azaltabilir ve görüntü netliğini artırabilir. 85Hz’in üzerinde sabit bir yenileme hızında çalışan bu özelliğin dezavantajları da vardır. ULMB etkinleştirildiğinde spot aydınlatmada bir azalma gözlemlenebilir. Ancak bu teknolojinin en büyük dezavantajı, G-Sync adaptive sync özelliği ile aynı anda kullanılamamasıdır. Başka bir deyişle, G-Sync teknolojisinin sunduğu dinamik yenileme hızı ile ULMB teknolojisinin sunduğu şeffaflık arasında seçim yapmanız gerekiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir