Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, çip krizi sebebiyle üretim hedeflerinin altında kalıyor. Krizden etkilenenler için hazırlanan listemin üyesi iPhone 13 serisi oldu. 

Apple, 14 Eylül tarihinde yeni iPhone serisinin tanıtımını gerçekleştirdi. 17 Eylül gününden itibaren ön satışa sunulan akıllı cep telefonların satışı 24 Eylül günü başladı. Fakat Bloomberg tarafından yapılan haberlere  göre şirket, çip krizi sebebiyle iPhone 13’lerin üretimin beklenenin altında kalacak. İlk etapta ise Apple, 2021 yılının sonuna kadar 90 milyon adet yeni iPhone üretimi yapmayı planlıyordu. Fakat Broadcom ve Texas Instruments’tan gelen çipler ile ilgili olarak yaşanan tedarik sorunları sebebiyle şirketin bu sayıyı 10 milyon adet yani yaklaşık olarak yüzde 11 oranında azalttığını dile getirdi. 

Apple, çip krizi yaşayacağına dair uyarılmıştı

5 4

Apple’ın yeni modelleri iPhone 13 ve iPhone 13 Pro adlı akıllı cihazlarda yer alan A15 Bionic işlemciler için çipleri TSMS üretiyor. Fakat bu cihazın içerisinde çip tabanlı pek çok öğe vardır. Bu duruma örnek vermek gerekirse, ekran güç yönetimi, Face ID özelliğinin lazer sensörü, USB bağlantısı ve kablosuz şarj gibi pek çok özellik, kendine uygun çipler tarafından kontrol ediliyor. Apple’ın CEO’su Tim Cook daha önce, şirketin yılın üçüncü çeyrek kısmında çip talebine karşılık bulamayacağı ile ilgili çeşitli uyarılar aldı. Ardından yapmış olduğu açıklama ile “Hangi koşul altında olursak olalım, elimizden gelenin en iyisini yaparak sorunlarla başa çıkacağız” dedi.

Şirketler, çip krizi sorununu çözmek için harekete geçti

Apple gibi pazarı domine eden bir şirket dahi tüm hamlelerine ve tedarikçilerle arasının düzelmesine rağmen çeşitli problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Görüldüğü üzere dünya genelinde yaşanan bu ip krizi yakın zamanda içerisinde son bulmayacak gibi gözüküyor. Covid-19’un yayılması ile beraber başlayan bu problemler, sadece akıllı cep telefonlar için değil bilgisayardan tutunda otomobillere kadar etkiliyor. Yaşanan bu sorunların bir an önce son bulmasını isteyen şirketlerden bazıları ile beraber çalışma kararı alındı. Örnek vermek gerekirse birkaç gün önce dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan TSMS ile Sony arasında bir anlaşma yapıldı. 

4 5

Sony’nin görüntü sensörü üretim tesisleri yakın zamanda kurulacak olan fabrika ile beraber TSMC’nin kontrolünde çip üretimi yapılacağı dile getirdi. Açılan bu yeni fabrika ile, kamera ve arabalar ilk aşamada olmak üzere pek çok sektörü desteklemek adına çip üretimi ile ilgilenecek. Üstelik orta düzeyde çalışma sistemine de sıcak bakan Toyota Group bünyesinde yer alan Denso gibi şirketlerin de projede yer almak üzere Sony ve TSMC ile görüşmeler yaptığı dile getirildi. Bu çalışmalar ile beraber 2024 yılına kadar devam etmesi beklenen çip üretim ve tedarik sorununun çözülmesi bekleniyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup yakın zamanda daha detaylı bilgiler elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir