Amazon, baskın pazar konumunu kötüye kullanma suçlamasıyla dün İtalyan antitröst düzenleyicileri tarafından 1,13 milyar euro (1,28 milyar dolar) para cezasına çarptırıldı.

Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM), Amazon’un e-ticaret lojistik hizmetlerinde rakip operatörlere zarar verdiğini söyledi.

Sonuç, Amazon’un hakim konumunu, Amazon’daki satıcıları kendi sipariş karşılama hizmetini (FBA) kullanmaya teşvik etmek için kullandığıdır. Bunun amacı, “rakip operatörler tarafından sağlanan lojistik hizmetlere zarar vermek ve kendi hakim durumunu güçlendirmektir.” AGCM, düzeltici tedbirler alacağını ve denetim komitesinin incelemesini kabul edeceğini belirtti.

Amazon, para cezasına ve temyize “şiddetle karşı çıkacağını” söyledi.

Bir Amazon sözcüsü CNBC’ye verdiği demeçte, “Önerilen para cezaları ve çareler haksız ve orantısız” dedi.

Amazon, İtalyan platformundaki yıllık gelirinin %50’sinden fazlasının küçük işletmelerden geldiğini ve başarısının Amazon’un iş modelinin anahtarı olduğunu ekledi.

Bir Amazon sözcüsü, “Küçük işletmelerin ürünlerini hem çevrimiçi hem de çevrimdışı satmak için birden fazla kanalı var. Amazon bu seçeneklerden sadece biri” dedi.

Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Amazon’da satış yapan 18.000 İtalyan KOBİ’sinin büyümesini desteklemek için sürekli olarak yatırım yapıyoruz ve satıcılara kendi gönderilerini yönetenler de dahil olmak üzere birden fazla araç sağlıyoruz. “

William O’Neil + Co’nun Küresel Perakende Sermaye Araştırmaları Başkanı Ruhell Amin Perşembe günü William O’Neil + Co’nun küresel perakende sermaye araştırması başkanı Ruhell Amin, Perşembe günü CNBC’nin “Street Signs Europe”a e-ticaret devi için “önemli” bir ceza olduğunu söyledi.

“Bu, Avrupa’da bu büyük teknoloji şirketlerinden bazılarını düzenlemeye çalışırken gördüğümüz daha geniş bir eğilimin parçası” dedi.

Amin, yatırımcıların İtalya’daki para cezasının, işinin diğer bölümlerinde ve dünyanın diğer bölgelerinde daha sıkı Amazon düzenlemelerine yönelik daha geniş bir eğilime işaret edebileceğinden endişe ettiğini söyledi. “Kesinlikle buzdağının görünen kısmı gibi görünüyor” dedi.

Amin, “Bu dava ilginç çünkü Avrupa Komisyonu bu uygulamayla ilgili kendi soruşturmasını başlattı, ancak İtalyan antitröst makamının kendi gerekçeleriyle hareket etmesine izin vermek için İtalya’yı soruşturma kapsamı dışında bıraktı. Genellikle Avrupa Komisyonu’nun yaklaşımı oldukça tekdüzedir.” dedi.

Başka yerlerde, Çin’deki düzenleyiciler e-ticaret devi Alibaba’ya karşı sert önlemler alırken, Latin Amerika’daki düzenleyiciler Mercado Libre’yi hedef alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir