Geçmişten Günümüze Huawei - ABD Savaşı - Haberler - indir.com

Geçmişten Günümüze Huawei - ABD Savaşı

Tahmini Okuma Süresi : 6 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-20 14:00:00
Editör : Caner Küçükbinar
Kategori : Akıllı Telefonlar

Güne Google, Intel ve Qualcomm gibi firmaların ABD kararına uyarak Huawei ile ticaretlerini kesme kararı bomba gibi düştü. Peki ABD ile Huawei arasındaki bu gerilim ne zaman başladı ve tüm bu süreçte neler yaşandı. İşte geçmişten günümüze Huawei - ABD Savaşı

Biliyorsunuz ki geçtiğimiz hafta Huawei Apple'ı geçerek dünyanın en çok satan 2. telefon üreticisi olmuştu. 

Huawei'nin Kurucusunun Kızı Tutuklandı (6 Aralık 2018)

Huawei'nin Kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı ve aynı zamanda Huawei'nin Mali İşler Müdürü (CFO) olan Meng Wnzhou Kanada'da tutuklanmış ve gerekçe olarak Huawei'nin ABD'nin İran'a yönelik ticari ambargosunu delmek gösterilmişti. Bu durum ABD ile Huawei arasındaki savaşın fitilini ateşleyen en belirgin olaydı.

Huawei'in Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou Serbest Bırakıldı (12 Aralık 2018)

Kanada'da tutukluluğu devam eden Huawei'nin Mali İşler Müdürü (CFO) olan Meng Wnzhou 10 Milyon Kanada Doları kefalet karşılığında şartlı tahliye edilmesine karar verildi.

Trump'tan, Huawei ve ZTE Yasağı Gelebilir (12 Aralık 2018)

Tam da sular duruluyor, Huawei ve ABD arasındaki gerilim son bulacak dediğimiz anda ABD başkanı Donald Trump’ın, 2019 yılında Huawei ve ZTE markalarını ülkesinde yasaklatacağı yönünde söylentiler yayılmaya başladı.

Çinli Firmalardan Apple Boykotu (27 Aralık 2018)

Hem Huawei'nin Mali İşler Müdürü (CFO) olan Meng Wnzhou'nun tutuklanması hem de ABD başkanı Donald Trump’ın, 2019 yılında Huawei ve ZTE markalarını ülkesinde yasaklatacağı söylentileri zaten bir süredir devam eden Apple ürünlerine boykot kararına ile Çinli firmalardan büyük destek geldi.

Huawei’nin Kurucusu Ren Zhengfei ABD’ye Sert Çıktı! (19 Şubat 2019)

ABD ile Huawei arasında yaşanan sorunlar giderek büyürken, Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei ; “Dünya bizi terk ezemez, çünkü rakiplerimize göre daha gelişmiş bir teknolojiye sahibiz. Geçici olarak ürünlerimizi kullanmamak için birkaç ülkeyi daha ikna etseler de, operasyon ölçeğimizi biraz küçülterek bu durumu hasarsız şekilde atlatabiliriz.” açıklamasında bulunarak mevcut sorunun Huawei’nin gücünden kaynaklandığına vurgu yaptı.

Huawei Ürün Yasağı İçin ABD'de dava açtı (7 Mart 2019)

ABD'de satış yasağının gerçeğe dönüşmesi ile beraber Huawei, ABD'nin ürün yasağına karşı dava açtı. Ancak bu yasak akıllara sorun Huawei mi yoksa Çin mi? sorusunu da getirdi.

Huawei Kendi İşletim Sistemini Geliştirdiğini Duyurdu (12 Mart 2019)

Günümüzde ABD'li şirketlerin alacakları kararları tahmin eden Huawei, kendi işletim sistemini geliştirdiğini duyurdu. 

ABD, Huawei'i Tehdit Etmeye Devam Ediyor (12 Mart 2019)

Tam da Huawei'nin kendi işletim sistemini geliştirdiğini duyurmasının hemen ardından ABD'nin Huawei'ye karşı tehdit söylemlerinin dozunu arttırarak devam ettirmesi oldukça madidardı.

Trump Huawei'nin ABD'deki Tüm Faaliyetlerini Durdurabilir (15 Mayıs 2019)

Ve yaklaşık bir ayın ardından Huawei ürünlerinin ABD'deki tüm faaliyetlerinin Amerika Başkanı Donald Trump tarafından durdurulabileceği iddiaları kulaktan kulağa yayılmaya başladı.

Huawei Yasağı Hakkında Önemli Gelişme (16 Mayıs 2019)

Nitekim bu iddialar gün sonunda doğrulandı ve Trump, Huawei ve bağlı 70 şirketin ABD'deki şirketler ile iş yapmalarını ve ürün satmalarını engelleyen yasayı imzaladı.

Huawei'den ABD Başkanı Trump'ın Kararı Hakkında Açıklama (17 Mayıs 2019)

ABD'deki Huawei yasağının ardından Huawei tarafından; "ABD ile iş yapmamalarının ya da yasaklanmalarının ABD’yi olduğundan daha güvenli ya da güvensiz bir hale getirmeyecek, bu durum ABD’nin standartlarını düşürerek kullanıcıları pazardaki daha pahalı ürünlere yöneltecek." şeklinde bir açıklama geldi.

ABD'nin Yasağı Sonrası Huawei'de Android Kullanımı Nasıl Olacak? (20 Mayıs 2019)

ABD'nin Huawei kararına ilk uyan şirket Google oldu. Google, Huawei ile arasındaki ticari ilişkileri askıya aldığını duyurdu. Bu kararın dünyanın en büyük 2. telefon üreticisi olan ve telefonlarında Android işletim sistemi kullanan Huawei'yi nasıl etkileyeceği merak konusuydu. Bu kararın ardından kullanıcılar üzerinde de “Huawei cihazların artık Android güncellemesi almayacağı ve Google Play Store’un ise cihazlarda devre dışı kalacağı” yönünde düşünceler oluşmaya başladı.

Google'ın Ardından Intel ve Qualcomm'dan da Huawei'ye Darbe (20 Mayıs 2019)

Google'ın kararının ardından Intel, Qualcomm ve Broadcom gibi teknoloji üreticileri de Huawei ile ticari ilişkilerini askıya alma kararı aldı.

Huawei'den İlk Açıklama : Android Yaptırımı Karşısında Huawei Ne Yapacak? (20 Mayıs 2019)

Yaptırım kararlarına yönelik ilk açıklama şirket kurucusu ve başkanı olan Ren Zhengfei’den geldi. Önlem amacıyla yapılan bu yaptırımların aşırı olduğu belirtirken, Zhengfei’ye göre Huawei’nin yükselen performansı üzerinde bir etkisi olmayacağı belirtiliyor. Ayrıca bu yaptırımların Huawei’nin büyümesini durdurmayacağı ancak yavaşlatabileceği yine Zhengfei'nin açıklamasından önemli bir nokta.

Çin'de Apple Boykot Kampanyası Başlatıldı (20 Mayıs 2019)

Başta Android üreticisi Google olmak üzere Qualcomm ve Intel gibi şirketler de Huawei ile olan iş birliklerini sonlandırmıştı. Bu hamleler dünya üzerinde büyük bir yankı uyandırırken, Çinli akıllı telefon kullanıcıları ise boykot kampanyaları başlattı. Bu boykotların merkezinde ise ABD’li telefon üreticisi Apple bulunuyor.

Huawei'den Resmi Basın Açıklaması : Kanuna Uyuyor ve Sonuçları Gözden Geçiriyoruz (20 Mayıs 2019)

ABD'li teknoloji firmalarının Huawei ile ticari ilişkilerini askıya almalarının ardından ilk resmi açıklama geldi. "Dünya çapında tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir eko sistem kurmaya devam edeceğiz" şeklinde açıklama yapan şirket, bununla beraber aynı zamanda kullanıcıların isteklerini karşılamak adına çalışmalarına hızla devam edeceklerinin bilgisini verdi.





PAYLAŞ