Çin'deki sorun yüzünden Apple zor durumda! - Haberler - indir.com

Çin'deki sorun yüzünden Apple zor durumda!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-30 15:45:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Çin'de son dönemlerin en büyük enerji krizlerinden birisi yaşanırken tedarik ve lojistik sektöründe de ciddi aksaklıkların olmaya başladığı belirtildi. Bu durum en çok Apple’ı etkileyebilir.

Parça tedariki konusunda Çin'de pek çok farklı üretim tesisi ile çalışan Apple, iPhone 13 modellerini satışa sunduktan sonra büyük bir ilgiyle karşılaştı. Şirket yoğun talebi karşılamak adına üretim planlamalarında herhangi bir aksama olmasını istemese de Çin'de yaşanan enerji krizi, bu sorunların yaşanabileceğini net bir şekilde gösteriyor.

Fabrikalar tek tek kapanıyor!

Ülkede yapılan yeni enerji düzenlemeleri ile birlikte enerji sorununa kesin bir çözüm bulunamazken pek çok üretim hattı, enerji düzenlemesi nedeniyle üretim yapamıyor. Bu da iPhone 13 modellerinin üretimi için gerekli olan parça tedarikinde problem yaratıyor.

Tüm dünya etkilenecek!

Çin'de yaşanan enerji krizi ile ilgili somut bir adım atılmış olsa da yapılan yeni enerji düzenlemeleri yetersiz durumda. Kömür arzının azalması ve karbon emisyonu gibi farklı kısıtlamalar nedeni ile mecburi bir şekilde alınan yeni kararlar, ülkede özellikle dünyayı etkileyecek bir krizin ortaya çıkmasına neden oldu. Ekonomistler ve uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, mevcut sorunun sadece Çin ile sınırlı kalmayacağı ve dünya genelinde ciddi bir küresel krizin yaşanabileceği belirtildi.

İlk açıklama anakart üreticisinden geldi

iPhone modellerinin anakart üretimini yapan Unimicron Teknoloji Grubu, yeni düzenlemeler sonrasında ülkede ilk açıklama yapan şirketlerden bir tanesi oldu. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda 26 Eylül tarihi itibari ile başlayan üretim kesintisinin 30 Eylül'e kadar süreceği ve 30 Eylül tarihinde yapılacak yeni değerlendirme sonucuna göre bu sürenin daha da uzamasının gündemde olduğu belirtildi. Bu bakımdan bugün yapılacak değerlendirmeler sonucunda üretimi durdurma kararı uzatılabilir. Bu karar şu anda en çok Apple’ı etkiliyor. Yeni üretim için anakart tedariki yapamayan şirket, bu konuda alternatif yollar aramaya başlamış durumda.

Anakart üretimi ile benzer bir şekilde hoparlör üretimi yapan Concraft Holding de enerji tasarrufu düzenlemelerine uyum sağlayabilmek adına 5 gün boyunca üretim yapmayacağını duyurdu. 

Tedarik ve üretimdeki tüm bu aksaklıkların ardından ise Apple'ın yeni üretimde nasıl bir hamle yapacağı ve modellerin satışında herhangi bir gecikmenin olup olmayacağı merak ediliyor. Konu ile ilgili önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler yaşanabilir. 





PAYLAŞ