Avrupa Birliği, yapay zeka için tasarladığı son yasasıyla tartışma konusu oldu. Araştırmacılar, AB’nin yapay zeka kullanma konusundaki isteksizliğini anlamıyorlar.

Avrupa Birliği, “düşünen” makinelerin zamanla güçlenebileceğini belirten kendi yapay zeka yasasını hazırlıyor. Dijital hizmetler mevzuatı üzerinde çalışan Avrupa Birliği, ABD’li teknoloji devlerini soruşturmak üzere. Yapay zekanın gelişimini göz ardı etmedi.

Elon Musk, yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğini söyledi

Mart 2018’de başlatılan Digital Decade konfigürasyonunun bir parçası olan yeni bir AI hareketi, robotların gücüne hitap ediyor. Analistlerin açıklamalarına göre AB’nin yapay zekayı düzenleme planları şu şekilde: ticari yapay zeka sistemleri de geri dönüştürülebilir veya aşamalı olarak kullanımdan kaldırılabilir.

AB yapay zeka yasasında gelen yasalat

AB yapay zeka yasasında gizlenen ve henüz kabul edilmemiş önemli yaptırım yetkilerinin olduğu kabul edildi. Teknoloji analistlerine göre, yasa koyucular, bu yasayla Avrupa Birliği’nin “güvenilir” yapay zekayı teşvik etme hedefinin arkasında olabileceğini iddia ediyor. Çünkü kağıt üzerinde belirli seçenekleri kendi avantajına kullanıyor.

Aslında Yapay Zeka Yasası’nda doğrudan hiçbir şey doğrudan yasaklanmadı. Çoğu projede yapay zeka tek başına kalacak ve düşük riskli olarak değerlendirilecektir. Ancak bilgisayarların bilgi işlem gücü arttıkça, düşünme yetenekleri de artacak ve insan yaşamını daha fazla dolduracaktır. AB’nin bu konuda bazı soruları var.

Ada Lovelace Enstitüsü’nün son raporu, yapay zekanın ne kadar kontrol edilebileceğini açıklıyor. Ada Lovelace Enstitüsü’nden araştırmacılara göre, AI Yasası bu alanda düzenlemeye başlamak için ideal görünüyor. Araştırmacılar, dünyanın AI projelerini AB “kusurları” yasalarına uyacak şekilde ayarlamasının hiçbir nedeni olmadığını söylüyor.

Araştırmacılar ayrıca hangi alanların yapay zeka tarafından ele geçirileceğinin belirsiz olduğuna inanıyor:

“Neyin yüksek risk altında olduğuna bakarsanız yeterince belli değil, yüksek risk şu anda insanların hayatlarının her günü karşılaştıkları yapay zekanın çoğunu içermiyor. Aramayı içermez, sosyal ağları içermez, profil oluşturmayı içermez.”

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Günümüzde makine öğrenme teknolojisi hayatımızın hemen hemen her alanına dahil olmuş durumda. 10 sene sonra bu teknolojinin nereye varacağını ön görmekse hayli zor. Sizce yapay zeka teknolojileri denetim altında mı geliştirilmeli?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir