Facebook’un fotoğraf ve videolardaki kişileri tanımlamak için tasarlanan yüz tanıma özelliğini telafi etmesi gerekiyordu.

Facebook İtalyan bir yazılım şirketine 4.7 milyon dolar tazminat ödeyecek

ABD’nin Illinois eyaletinde Facebook’a yüz tanıma özelliği nedeniyle 2015 yılında açılan toplu dava kapatıldı. Şirket, kullanıcıları bilgilendirmeden ve onların rızasını almadan biyometrik verilerin toplanmasını yasaklayan yasaları ihlal etmekle suçlanıyor.

İddiaları kabul etmeyen Facebook yönetimi, defalarca karşı tedbirler alarak iddialardan kurtulmaya çalıştı, ancak mahkemeler her seferinde reddetti. Davanın açılmasından yedi yıl sonra, Kaliforniya Kuzey Bölgesi mahkemesi, kullanıcıların 397 dolar ödemesine karar verdi.

Facebook yüz tanıma özelliği yüzünden tazminata mahkum oldu

Illinois’deki 1,6 milyondan fazla Facebook kullanıcısı bu hafta mevduat veya posta yoluyla maaş çekleri almaya başladı. İlgili kullanıcılardan bazıları aynı evde yaşayan kişilerden ödeme almaya hak kazandıklarını söylerken, henüz herkesin çekin almadığı iddia ediliyor.

Facebook, platformda paylaşılan fotoğraf ve videolardaki kişileri tanımlamak için geliştirdiği yüz tanıma sistemini geçen yıldan bu yana kaldırsa da o zamana kadar aktif olarak kullanılıyordu. Bu, davacıyı temsil eden avukatlar tarafından iddia edilmektedir. Bu özellik, Illinois biyometrik gizlilik yasalarını ihlal eder.

Şirket ünvanı Meta Platforms Inc olarak değiştirilmiştir. geçen Ekim. Şirket olarak yollarına devam etmeye karar verdikten sonra yüz tanıma sistemlerini de durdurdular. Bu özelliği aktif olarak kullanan kullanıcıların görselde otomatik olarak tanınmadığı belirtiliyor. Ayrıca Meta, tüm sistemlerden bir milyardan fazla önceden kaydedilmiş yüz tanıma modelini kaldırdığını duyurdu.

Ayrıca görme engellilere yardımcı olmak amacıyla hazırlanan alternatif metnin açıklamasında, fotoğraflarda kimliği tespit edilen kişilerin isimlerinin silinmesine karar verildi. Şirket, kararın artan kullanıcı endişelerine yanıt olarak verildiğini söyledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir