Apple, iMessage servisini Android’e getiren Beeper Mini uygulamasını yasaklaması gündemi epey meşgul ediyor.

iMessage altyapısını Android’e dünyasına katan uygulama Beeper Mini olmuştu. Beeper Mini, iMessage’ı bir sunucuda çalıştırmaya gerek kalmadan iMessage’ı Android’e getiren veya Apple ID ile oturum açmaya yarayan bir uygulama olmuştu. Uygulamanın yedi günlük deneme sürecinden sonra aylık 2 dolarlık bir kullanım ücreti kullanıcıların karşısına çıkıyordu.

Beeper Mini Apple kimliği gerektirmez

Beeper Mini Apple kimliği gerektirmez

Beeper Mini hakkında resmi olarak yapılan açıklama ise “Beeper Mini, iPhone kullanan arkadaşlarınız ile sohbet etmek için tasarlanmış tam özellikli sohbet uygulaması. iPhone kullanan arkadaşlarınız size bir mesaj gönderdiklerinde mesaj balonu mavi renkte görünür. Beeper Mini, sohbetlerinizi uçtan uca şifreleme ile korur. Apple kimliği kesinlikle gerekmez.” Bu uygulama Apple’ın hiç hoşuna gitmedi ve sonrasında şirket Beeper Mini’yi engelledi. Bu konuda Beeper’ın arkasında olan isimlerden birisi, “Tüm veriler Apple’ın Beeper Mini’nin tersine çalışan altyapısını ve mühendisliğini engellediğini gösteriyor.” demişti, ve çözümün yolda olduğunu aktarmıştı. Fakat bu çözüm hiçbir zaman gelmeyecek gibi görünüyor çünkü Apple yasaklamayı resmi olarak duyurdu ve servisin kapılarını kapalı tutmaya kararlı olduklarını açıkladı. Bu konuda yapılan resmi açıklama ise tam olarak şöyle:

Apple olarak hizmetlerimizi ve ürünlerimizi, kullanıcılara verileri üzerinde tam kontrol sağlamak ve kişisel bilgileri güvende tutmak için tasarlanmış sektör lideri güvenlik ve gizlilik teknolojileri ile geliştiriyoruz. Bu bağlamda iMessage’a erişim sağlamak için sahte kimlik bilgilerinden yararlanan teknikleri engelleyerek kullanıcılarımızı korumak en büyük sorumluluğumuz. Bu teknikler kilit meta verilerin açığa çıkması ve kimlik avı saldırılarına olanak sağlama ve spam mesaj riskleri de dahil olmak üzere kullanıcı gizliliği ve güvenliği için önemli tehditler oluşturuyor. Kullanıcılarımızı korumak için bu konuda güncellemeler yapmaya devam edeceğiz.” İşte bunun üzerine Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı’na bir talep gönderildi. Utah senatörü Mike Lee ve Minnesota senatörü Amy Klobuchar ile kongre üyeleri Ken Buck, Jerry Nadler ve Apple’ın Beeper için uyguladığı iMessage temelli rekabete aykırı davranışın soruşturulması için Adalet Bakanlığı’na bir mektup yazdı.Bu konuda resmi bir adımın atılıp atılmayacağı henüz tam anlamıyla kesinleşmedi, Apple servisin sahibi olduğu için yasal bir inceleme başlasa dahi kapıların açtırılması şimdilik çok uzak görünüyor. Apple bu konuda yıllardır hedef alınıyor fakat süreç ABD açısında kesinlikle değişmiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir