İftira ve İnkarla Mücadele Birliği(ADL – Anti Defamation League) oldukça sık kullanılan emojilerden birini nefret sembolü listesine ekledi.

Günlük hayatta mobilde veya masaüstü cihazlarda iletişimin olmazsa olmazlarından emojiler. Çoğu zaman kendimizi ifade ederken veya söylediğimiz şeyi desteklemek amaçlı sıklıkla emojilere başvuruyoruz. Yine herkesin bildiği ve oldukça sık kullanılan emojilerden biri İftira ve İnkarla Mücadele Birliği(ADL) tarafından nefret sembolleri arasında yerini almış durumda. Türkiye’de beğeniyi ifade etmek için kullanılan “harika/on numara” anlamında kullanılan Amerika’da ise “Ok” anlamına gelen, baş parmak ve işaret parmağının buluşması sonucu ortaya çıkan el emojisi artık bir nefret sembolü. BBC kaynaklı habere göre ADL – İftira ve İnkarla Mücadele Birliği bu emojinin “beyaz üstünlüğünün dışa vurumu” olarak nitelendiriyor.

Şaka amaçlı kullanılıyordu, nefret sembolü oldu

İftira ve İnkarla Mücadele Birliği emojinin hala kendi anlamında kullanıldığını belirtip “Bu sebeple bu emojiyi kullanan kişilerin motivasyonuna karşı yargıda bulunmadan önce dikkatli olmak gerek” ifadelerine yer verdi. Nefret söylemine dönüşen emojinin yoğun şekilde kullanımı “internet meme”i olarak başlamıştı. Daha sonraları Yeni Zelanda’da camiye yapılan silahlı saldırıda kişiyi öldüren ve bunu internet üzerinde canlı olarak yayınlayan zanlı tutuklu çıkarıldığı mahkemede bu işareti kullanmıştı. Bu olaydan sonra emojinin kullanımı ve vermek istediği mesaj tartışma konuşma olmuştu.bu emoji nefret sembolu listesindee 1569850375

ADL yaptığı açıklamada bu emojiyi kullanan herkesin beyaz üstünlüğü savunucusu olmadığını da belirtiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir