Facebook İtalyan bir yazılım şirketine 4.7 milyon dolar tazminat ödeyecek - Haberler - indir.com

Facebook İtalyan bir yazılım şirketine 4.7 milyon dolar tazminat ödeyecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-07 18:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Geçtiğimiz sene ihlal davalarıyla gündeme gelen Facebook “Yakındakiler” özelliğini İtalyan bir teknoloji şirketinden kopyalamakla suçlanıyor. Şirket bu yüzden 4.7 milyon dolarlık büyük bir tazminat ödeyecek.

Milano’daki bir temyiz mahkemesi Facebook’un seneler önce yayımladığı “Yakındakiler” özelliğini Business Competence isimli şirket tarafından geliştirilen bir uygulamadan kopyalamakla suçlu buldu.

YouTube, Facebook ve Twitter Rusya'da yasaklanabilirYouTube, Facebook ve Twitter Rusya'da yasaklanabilir

Dünyanın en popüler sosyal medya uygulaması olan Facebook’un günümüzde yaklaşık 3 milyar kullanıcı sayısı bulunuyor. Platformu yeni özelliklerle güncel tutan şirketin bazı özellikleri, diğer uygulamalardan uyarladığı da biliniyordu. 2012 senesinde “Nearby” (Yakındakiler) adını verdiği GPS temelli, kullanıcılarının coğrafi konumlarını gerçek zamanlı bir şekilde baz alarak, yakınınızda bulunan kişileri görmenizi sağlıyordu. Ancak bu özelliğin başka bir uygulamadan kopyalandığı ortaya çıktı.

Milano’daki bir temyiz mahkemesi, bu konusu özelliğin Faround isimli bir uygulamadan kopyalandığı nedeniyle şirketin Business Competence’e 4.7 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Facebook, Faround uygulamasının pazardaki yerini bitirdi

İtalya merkezli yazılım şirketi Business Competence, 2012 kullanıcıların mevcut konumlarına yakın bölgelerdeki Facebook arkadaşlarını bulmalarına yardımcı olması için Faround uygulamasını geliştirmişti. Kısa sürede büyük bir ilgi gören Faround uygulaması İtalya pazarında önemli bir güç kazanmıştı. Fakat Facebook aylar sonra kendi “Nearby” (Yakındakiler) özelliğini başlattı ve buda Faround’un kullanıcı sayısının azalmasına neden oldu.

267 milyon Facebook kullanıcısının verileri hackerlar forumunda satıldı!

Facebook’un bu hamlesi üzerine Business Competence 2013 senesinde Facebook’a telif davası açtı. Yıllar süren incelemelerin ardından Business Competence’i haklı bulan mahkeme, 2019 yılında Facebook’un bu özelliğini İtalya’da askıya almasına ve telif hakkı ihlali nedeniyle şirkete 350 bin Euro para cezası ödemesi yönünde karar almıştı. Ancak iki senenin sonunda Facebook’un ödeyeceği tazminatı yetersiz bulunan mahkeme bu rakamı  4.7 milyon dolara çıkardı.

Konuyla ilgili Reuters‘e konuşan bir Facebook sözcüsü, mahkeme kararının kendilerine iletildiğini ve gerekli incelemeleri gerçekleştireceklerini dile getirdi.


Facebook yeni özelliğiyle grup yöneticilerini ön plana çıkarıyorFacebook yeni özelliğiyle grup yöneticilerini ön plana çıkarıyor
2008 ve 2020 yıllarına göre Facebook'un popülerlik haritası2008 ve 2020 yıllarına göre Facebook'un popülerlik haritası

PAYLAŞ