ABD Hava Kuvvetleri için ilk olarak artırılmış gerçeklik sistemini geliştiren bir mühendis, Metaverse için çeşitli endişeleri olduğunu dile getirdi. 

ABD Hava Kuvvetleri için ilk artırılmış gerçeklik sistemi üzerinde çalışmalar yapan ilk öncü bilgisayar mühendisi, metaverse hakkında iddialı açıklamalar yaptı. Bilindiği üzere geçtiğimiz haftalar içerisinde sosyal medya devi Facebook, adını değiştirerek Meta yaptı. Meta’nın bu radikal değişikliğinin arkasında ise sanal evren olarak nitelendirilen Metaverse’ye yönelik olarak çeşitli projeler yer alıyor. Öyle ki şirket, kendi sanal evrenini kurmak konusunda kararlıdır. Tüm dünyada metaverse ile beraber sanal evren çılgınlığı başladı. Örnek vermek gerekirse, Güney Kore sanal kent kuracağını aktardı. Bu sayede Güney Kore, dünyadaki ilk sanal kente sahip olacak. Fakat bu teknoloji ile ilgili olarak herkes olumlu düşüncelere sahip değildir.

49

Metaverse, gerçeklik algısını zedeleyebilir

Dünyanın önde gelen bilgisayar mühendislerinden biri, metaverse’nin bir gün gerçeklik kavramını ortadan kaldırabileceğini düşünüyor. Söz konusu bu iddia, Daily Mail‘in haberine göre, ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarında ilk artırılmış gerçeklik sistemini geliştiren Louis Rosenberg‘e aittir. Rosenberg, Big Think‘te yayımladığı makale içerisinde ise metaverse ile ilgili olarak görüşlerinden söz etti. Makalede, “Çevremiz, gerçekte var olmayan kişiler, yerler, nesneler ve faaliyetlerle dolacak. Bununla birlikte yine de bizim için son derece gerçekçi görünecekler.” dedi.

Aynı zamanda bu sanal gerçeklik şirketi Immersion Corporation‘ı kuran Rosenberg, metaverse altyapısına sahip olacak ‘platform sağlayıcıları’ konusunda da oldukça endişelidir. Rosenberg, “Altyapıyı kontrol edecek güçlü platform sağlayıcıları tarafından artırılmış gerçekliğin meşru kullanımlarından endişe duyuyorum.” şeklinde konuştu. Louis Rosenberg, sanal ve artırılmış gerçekliği birbirine entegre eden ve günlük yaşamın önemli bir kısmında dijital alanda  etkileşim kuran bu sistemin ‘gerçeklik algımızı değiştirebileceğini‘ düşünüyor. Aynı zamanda söz konusu bu mühendis, bu durumun ‘doğrudan günlük deneyimlerimizi nasıl yorumladığımızı’ çarpıtacağının da altını çizdi.

47

Sanal evrene bağımlı bir dünya olabilir

62 yaşındaki Rosenberg, gözlük gibi artırılmış gerçeklik teknolojilerinin insanları sanal dünyaya bağlayacağını ileri sürdü. Söz konusu bu teknolojiler insanları en sonunda ‘etrafımıza yansıtılan sanal bilgi katmanlarına tamamen bağımlı hale gelmeye’ zorlayacak. Metaverse ile ilgili olarak görüşlerinden söz eden mühendis, “AR sisteminizin fişini çekmeyeceksiniz. Çünkü bunu yapmak çevrenizdeki önemli şeyleri sizin için erişilemez hale getirecek. Sizi sosyal, ekonomik ve entelektüel olarak dezavantajlı duruma sokacaktır.” dedi. Bunun yanı sıra, Meta CEO’su Mark Zuckerberg ise sanal dünyanın şirketin geleceği olacağını öne sürmüştü. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir