Bilimsel çalışmalarda son senelerin en çılgın insanlarından biri olarak anılan Elon Musk’ın sahibi olduğu tıbbi cihaz şirketi Neuralink’in hayvan hakları ihlalleri nedeniyle federal soruşturma altında olduğu açıklandı.

Elon Musk’ın Neuralink projesi kötüye gidiyor

Reuters haberine göre, isimsiz bir kaynağa atıfta bulunarak, beyin implantını geliştiren şirketin bir çalışanı, hayvanlar üzerinde yapılan testlerin aceleye getirildiğinden ve gereksiz acı ve ölüme neden olduğundan şikayet etti.

Neuralink, beyinlerine yerleştirilen çipler sayesinde felçli insanların tekrar yürümesine ve diğer nörolojik rahatsızlıklara çözüm bulmasına yardımcı olmayı umuyor.

Neuralink’in hayvanları öldürdüğü savunuluyor!

Soruşturmanın birkaç ay önce federal savcıların talebi üzerine USDA genel müfettişi tarafından başlatıldığı söylendi.

Kaynaklardan biri, soruşturmanın hayvan hakları yasalarının ihlaline odaklandığını vurguladı. Reuters tarafından incelenen bir dizi şirket belgesinde, çalışanların hayvanlar üzerinde yapılan testlerden giderek daha fazla rahatsız olduklarına ve maskelerden gelen hız baskısı nedeniyle testlerin aceleye getirildiğine dair şikayetler de yer alıyordu.

Personel, deneylerde daha fazla hayvanın kullanıldığını ve başarısız testlerin tekrarlanması gerektiğinden öldürüldüğünü söyledi.

Bununla birlikte Neuralink tesislerinde hayvan testi yapma lisansına sahip olunması ve tüm tesisler USDA denetimlerinden geçmiş olması da büyük tepkilere neden oldu.

Reuters tarafından incelenen belgelere göre, 2018’den beri deneylerde yaklaşık 1.500 hayvan öldü. Bunların arasında 280’den fazla koyun, domuz ve maymun var. Kaynaklar, şirketin ayrıntılı kayıt tutmaması nedeniyle bu sayının yaklaşık olduğunu söyledi.

Bir yandan, ölü hayvanların sayısı, Neuralink’in düzenlemeleri veya standartları ihlal ettiği anlamına gelmez. İnsan sağlığı araştırma şirketleri rutin olarak test için hayvanları kullanır. Bu hayvanlaron genellikle deneyden sonra öldürülür ve araştırma amacıyla parçalara ayrıldığı aktarılıyor.

Ancak eski ve mevcut Neuralink çalışanları, Reuters’e Musk’ın hızlandırma çağrısından kaynaklanan ölü sayısının gereksiz yere yüksek olduğunu söyledi. İnsan hatası nedeniyle çok sayıda testin tekrarlandığını açıkladı. Bu durum ilerleyen zamanlarda Elon Musk’ın başına büyük bir çorap örmekle birlikte Neuralink projesinin tamamen iptal edilmesine neden olabilir. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir