Avustralya’da federal mahkemeler, Facebook’un iddialarını ve itirazlarını kabul etmemektedir. Detaylar şöyle;

Milyonlarca Avustralyalı’nın kişisel bilgilerinin rızaları olmadan toplandığı Cambridge Analytica skandalı ile ilgili olarak Facebook’a açılan davada yeni gelişmeler var. Bir federal mahkeme, şirketin ülkede faaliyet göstermediği ve kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri toplamadığı yönündeki iddialarını reddetti.

Mahkeme, Facebook tarafının iddialarını onaylamadı

Mahkeme, Facebook’un Avustralyalı bir kullanıcının cihazına bir tanımlama bilgisi yüklediği için ülkede iş yaptığını tespit etti. Richter’e göre, platformunu yönetmenin önemli bir parçasıydı. Avustralya’da erişilebilen tüm web sitelerinin Avustralya’da iş yapmak anlamına geldiği de belirtiliyor.

Facebook’a göre, çerezler yerleştirildikleri yere değil, gönderildikleri yere yerleştirilir. Bu nedenle sunucuları Avustralya’da bulunmuyor ve şirket resmi olarak Avustralya’da faaliyet göstermiyor. Ayrıca şirket, veri merkezlerinin kullanıcı cihazlarına dijital sinyaller gönderdiğini ve bu cihazların dijital durumunda değişikliklere neden olduğunu açıkladı.

Ayrıca şirket, nasıl çalıştığını açıklamak için bir örnek verdi. Bir yabancı Avustralya’ya bir mektup gönderirse ve mektubun alıcısı daha sonra mali açıdan önemli bir eylemde bulunmaya karar verirse, bu asla gönderenin Avustralya’da iş yaptığı şeklinde yorumlanamaz. Ancak mahkeme bu konuda sert bir tutum sergiliyor. Bu konudaki açıklama şu şekilde:

Facebook İtalyan bir yazılım şirketine 4.7 milyon dolar tazminat ödeyecek

Facebook, bir yargı alanındaki bilgisayar tabanlı faaliyetin başka bir yargı alanında bulunan bilgisayarlardaki bir etkiden daha fazlasını oluşturamayacağı sonucuna varıyor. Bu görüşü haklı çıkarmak için de ortaya çok fazla delil sunuyor.

Aslında, Facebook aleyhindeki davalar, dört yıldan fazla bir süre önce meydana gelen Cambridge Analytica skandalında birçok Avustralyalı Facebook kullanıcısının gizlilik ihlallerinden kaynaklandı. Danışmanlık firması, milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerine rızası olmadan erişmek için This is Your Digital Life adlı bir kişilik testi uygulamasını kullandı.

Söz konusu uygulama Avustralya’da yalnızca 53 kişi tarafından kurulmuş ve Cambridge Analytica, bu 53 kişi aracılığıyla ülke genelinde yaklaşık 311.000 kişi olmak üzere 74 kişiden veri toplayabilmiştir. Daha sonra bu verileri Brexit ve Donald Trump gibi siyasi reklamlar için kullandı.

Bu konu hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir