Para biriktirmek, kendinizin ve ailenizin geleceğini güvence altına almak için yapmanız gereken şeylerden bir tanesi. Zira kara günün ne zaman geleceği hiçbir zaman belli olmuyor, bu sebeple her türlü senaryoya hazırlıklı olmak gerekiyor. Peki para biriktirirken dikkat edilmesi gereken unsurlar neler? Hangi hatalardan kaçınarak daha etkili bir şekilde para biriktirebilirsiniz? Gelin bu konuda size yardımcı olabilecek beş altın kuraldan bahsedelim.

Paranızı para olarak tutmayın

Bahsedilmesi gereken ilk kural kesinlikle yatırım yapmak. Sonuçta biriktirdiğiniz TL’ler, ve hatta dolarlar ve avrolar zamanla enflasyona yenik düşerek değerini kaybediyor. Bu sebeple para biriktirirken biriken miktarı her zaman bir yatırım aracında tutmanızı öneririz. Bu yatırım aracının ne olduğu size kalmış, fakat uzun vadede yanıltmayan, güvenilir enstrümanlar (altın, gümüş gibi) kullanarak birikiminizin değerini koruyabilirsiniz. Ne kadar fazla yatırım aracıyla bir sepet yaparsanız riskinizi o kadar azaltabilirsiniz. Yatırım yaparken kullandığınız yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olmanız da elzem. Örneğin Bitcoin alıyorsanız ve yeterince bilginiz yoksa Bitcoin Era gibi sitelerden gerekli araştırmaları yapmanızı öneririz.

Birikim için bütçe ayırın

Para biriktirirken yapılan en büyük hatalardan bir tanesi, ayın sonunda kalan parayı kenara atmak. Fakat bu büyük bir problem, çünkü birikiminizi harcamanıza göre değil, harcamanızı istediğiniz birikim miktarınıza göre ayarlamanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken şey ise şu: Aylık (veya haftalık) gelirinizin belli bir kısmını ayırıp birikime atmak. Bundan önce ne kadar harcadığınızı hesaplayarak isabetli bir bütçe belirleyebilirsiniz. Sonrasında ise size kalan parayla hayattaki ihtiyaçlarınızı gidermek. Bu yöntemi izleyerek birikiminizin çok daha rahat arttığını görebilirsiniz.

Birikim uygulamalarından yararlanın

Aldığınız maaşın bir kısmını otomatik olarak birikiminize yollamak, aylık harcamalarınızı takip etmek, toplam pörtföyünüzü tek bir yerden takip edebilmek birikim yolculuğunuzda sizlere yardımcı olabilir. Neyse ki teknoloji çağındayız ve bu işlerin hepsini yapabilecek farklı uygulamalar bulunmakta. Telefonunuzdan, bilgisayarınızdan, tabletinizden bu finans hizmetlerinden yararlanarak birikiminiz üzerinde daha rahat bir şekilde hakimiyet sağlayabilirsiniz.

Cashback hizmetlerinden faydalanın

Farklı internet sitelerine, mağazalara veya aboneliklere ödediğiniz paraları azaltmanın bir yolu var: Cashback. Ödediğiniz miktarın bir kısmını size geri veren bu sistemi ülkemizde de birçok finans hizmeti sunmaya başladı. Örneğin bazı internet bankacılığı hizmetlerini kullanılarak müzik, film gibi içerikler için kullanılan popüler aylık aboneliklerin bir kısmı geri alınabiliyor. Bunun gibi örnekleri bol bol kullanarak biriken paranızı değerlendirebilirsiniz.

Harcamalarınızı azaltın

Sigara, kahve gibi küçük ve düzenli harcamalarınız size uzun vadede büyük bir kayıp olarak geri dönebilir. Bu sebeple bu alışkanlıklarınızın size olan maliyetini azaltacak yollar bulmak, para biriktirmenize yardım edecektir. Sigarayı bırakmak, kahvenizi evde hazırlamak gibi farklı yöntemler deneyerek kalan parayı kenara atmayı deneyebilirsiniz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir