Apple tarafından yayınlanan Apple şeffaflık raporu ile 2020 yılının ikinci yarısına dair resmi veriler paylaşıldı.  

Apple, dönemsel olarak yaptığı paylaşımlarına bir yenisini daha ekledi. 2020 yılının ikinci yarısını kapsayan yeni Apple şeffaflık raporu, farklı ülkelerden gelen inceleme ve veri görme gibi çeşitli taleplerin incelenmesini sağlıyor. Raporda Türkiye için de ayrı bir yer ayrılırken, diğer ülkelere göre Türkiye’den çok fazla talebin olmadığı dikkat çekiyor.

Apple’dan şeffaflık raporu açıklaması!

“İçinde yaşadığımız toplumda güvenliğin sağlanması ve sürdürülmesinde emniyet teşkilatlarının kritik bir rol oynadığına inanıyoruz. Bir bilgiye sahipsek, geçerli bir yasal süreç çerçevesinde bizden istenen bilgiyi verme tutumumuzu daima koruduk. Emniyet teşkilatlarının süregelen dijital kanıt ihtiyaçlarının farkındayız. Bu doğrultuda, hukuk departmanımızın bünyesinde, dünya çapındaki emniyet teşkilatlarından gelen tüm yasal talepleri değerlendiren ve yanıtlayan uzmanlardan oluşan özel bir ekip bulunuyor. Ekibimiz 7 gün 24 saat acil talepleri de yanıtlıyor. Tüm dünyadaki hükümet kurumları ve emniyet teşkilatları için yasal süreç yönergeleri yayınlıyoruz. Ayrıca yılda iki kez, aldığımız talep türlerini ve bu talepleri nasıl yanıtladığımızı ayrıntılarıyla açıklayan şeffaflık raporları yayınlıyoruz. Bunlara ek olarak, Apple’ın elindeki veri türleri ve bu verileri yasal süreç yönergelerimize uygun bir biçimde nasıl elde edebilecekleri konusunda emniyet yetkililerine düzenli eğitimler veriyoruz.” denilerek duyurulan yeni şeffaflık raporunda, özellikle emniyet kuruluşlarını desteklemek adına özel bir programın sürdürüldüğü ifade edildi.

Emniyet teşkilatlarından gelen tüm yasal taleplerin değerlendirilmesi ve yanıtlanması için özel bir ekip kuran Apple, 7 gün 24 saat boyunca hizmet veriyor ve acil talepleri hızlı bir şekilde yanıtlıyor. 

Şeffaflık raporunda neler var?

1 Temmuz ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasını kapsayan yeni raporda cihaz sorgulamalarında özellikle Avrupa bölgesi dikkat çekiyor. Avrupa’dan yapılan 15 bin 996 talep, en yüksek talep olarak dikkat çekerken dünya genelinde 25 bin 784 adet talep gönderilmiş durumda. Cihazlar üzerinden Türkiye’den gönderilen talep sayı sayısı 7.

Sahte kredi kartı ile satın almak gibi ürün satışında Apple ile ilişkili olan durumlara yönelik yapılan taleplerde ise toplamda 4 bin 727 adet talebin gönderildiği görülüyor. Türkiye ise bu alanda daha yüksek bir talep göndererek 115 farklı konuda Apple’ın desteğine ihtiyaç duymuş 

Apple hesaplarına yönelik gönderilen taleplerde dünya genelinde 10 bin 750 talep gönderilirken Türkiye 16 hesap için müracaat etmiş. Özellikle Avrupa ve ABD ülkelerinden gelen talepler ön planda yer alırken, Türkiye’de bu konudaki düşük rakamlar dikkat çekti.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir