Milyarca insanın dahil olduğu sosyal medya ağlarında kişilerin yaşamını yitirmesi sonrasında hesaplarına ne oluyor?

Son yıllara damga vuran sosyal ağlar, insanlar için olmazsa olmazlardan. Günlük paylaşımların yapıldığı, etkileşimlerin yaşandığı sosyal ağlarda kişilerin ölmesi sonrasında hesabında nasıl bir yol izlendiği merak ediliyor. Durumun farkında olan sosyal ağ şirketleri de bu yönde bazı değişiklikler ve yol haritaları da belirliyor.

Kişiler Öldükten Sonra Sosyal Medya Hesapları Kapatılıyor mu?

Sosyal medya hesapları, kullanıcıların online olarak oluşturduğu bir üyelikten ibaret. Bu nedenle resmiyeti olmasa da ölen kişilerin hesaplarına yönelik bazı özel durumlar mevcut. Öyle ki İngiltere’de yaşanan ve haberlere konu olan son örnekte  Matthew’u kanserden kaybeden Hayley Smith, eşinin sosyal medya hesaplarıyla ilgili ne yapacağını bilemediğini açıklayarak herkesin aklında soru işareti oluşturan bir olayı yaşadığını aktardı. “Matthew’un öldüğünü bilmeyenler hala doğum günlerinde Facebook duvarına kutlama mesajları yazıyor. Hoş değil” diyen Hayley, eşinin hesabını bir anma sayfasına çevirmeye çalışmış. 20’den fazla kez Facebook’a eşinin ölüm belgesini yüklemeye çalışsa da bir sonuç alamayan Hayley, “Doğrudan Facebook’la temas kurup bu meseleyi çözmeye çalışacak gücüm yok” diyerek de çabalamayı bırakmış.

Kişiler Öldükten Sonra Sosyal Medya Hesaplarına Ne Oluyor?
Kişiler Öldükten Sonra Sosyal Medya Hesaplarına Ne Oluyor?

Ölen Kişilerin Hesapları Kapatılabiliyor

Yaşanan olay ile gündeme gelen bu durum, sosyal medya hesaplarının aktif kalmaya devam edeceğini de ortaya koydu. Sosyal medya platformlarından bazıları, bir kullanıcı öldüğünde o kişinin yakınlarına vefat edenin hesabını kapatma seçeneğini sunuyor. Bazı platformlarda ise bunun dışında bazı farklı yaklaşımlar da sergiliyor. Örneğin Instagram ve Facebook’un sahibi Meta, bir kullanıcının ölüm belgesi iletildiğinde ilgili kullanıcının hesabını ya kaldırıyor ya da hesabı donduruyor. Hesabın bir anı, anıt profiline dönmesini sağlayan bu işlemler sonrasında kişinin yakınları tarafından profil sayfasında anı ve fotoğraf paylaşılmasına izin veriliyor.

Ancak profilin sahibi geçmişte resmi bir izin vermediği müddetçe kimse bu hesabın içeriklerini yönetemiyor ya da bu profilin kaldırılması talebinde bulunamıyor. Facebook’ta anıtlaştırılmış hesaplar “Tanıyor olabileceğiniz kişiler” sekmesinde çıkmıyor ve ölen kişinin arkadaş olduğu hesaplara doğum günü hatırlatmaları gitmiyor. X ya da eski adıyla Twitter’da ise, ölen kullanıcının hesabını “anı” hesabı olarak değiştirmek mümkün değil. Tek seçenek, hesabın kaldırılması. Bunun için de resmi olarak müracaatta bulunulması gerekiyor. 

Popüler sosyal medya ağlarında ölüm sonrasındaki süreçler bu şekilde ilerliyor. Bu nedenle ölüm sonrasını düşünenlerin önceden bu konuda önlem alması gerekiyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir