Akıllı telefonlardaki hızlı şarj desteklerinin artması, Qualcomm’u harekete geçirdi. Piyasaya sunulacak yeni Snapdragon çipi, 150W hızlı şarj ile desteklenecek.

Akıllı telefonlarda işlemci denildiğinde akla ilk gelen marka olan Qualcomm, 30 Kasım tarihinde özel bir lansman gerçekleştirecek. Bu lansman ile her yıl olduğu gibi amiral gemilerini tanıtacak olan Qualcomm’da yeni yonga seti için isimlendirmede değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Bu değişiklikte ise Snapdragon 898 yerine Snapdragon 8 Gen 1 ismi kullanılmaya başlanacak. Qualcomm’un yeni işlemcilerindeki tek yeniliği bu değil. Son sızdırılan raporlara göre telefonlarda kullanılacak yeni işlemciler 150W hızlı şarjı destekleyecek.

Qualcomm’un yeni işlemcisi neler sunacak? Özellikleri neler?

Yeni yonga seti, önemli performans iyileştirmeleriyle gelecek. Bununla birlikte Samsung’un 4 nm üretim süreci sayesinde daha verimli olacak.  Bu bilgiler geçtiğimiz günlerde yapılan sızıntılar ile açığa çıkarken yeni paylaşılan raporlarda yonga setinin 150W hızlı şarjı destekleyeceği belirtildi.

150W hızlı şarj standardının kutudan çıkışı itibarı ile desteklenmeyeceği belirtilse de bu konuda telefon üreticileri tarafından yapılacak yeni çalışmalar ile işlemcilerin tam performanslı bir şekilde  telefonlarda kullanılacağı açıklamadı. Oppo ve Xiaomi gibi şirketler için bu gecikme kuşkusuz sorun yaratamayacak. Zira şirketler kendi teknolojilerini geliştirerek hızlı şarj desteğini çoktan sunmaya başladı. Ancak hızlı şarj konusunda Qualcomm’un bu hamlesini bekleyen şirketler özellikle 2022 yılında daha iyi bir şarj deneyimi sunma fırsatı elde edebilecek.

Yeni işlemcilerinde 150W hızlı şarj desteği sunacak olan Qualcomm’un 2021 sonlarında piyasaya sunulacak 2. parti çiplerde bu hızlı şarj sistemini kullanıcılar ile paylaşması bekleniyor. İlk partide yer almayacak olsa da 2021 yılında yapılacak 2. parti ile birlikte işlemcilerden daha iyi bir güç alabilmek mümkün olacak.

Quick Charge 5 sistemi terk edilecek

Qualcomm çiplerinde şu anda Quick Charge 5 olarak adlandırılan bir standart kullanılıyor. Çift şarj teknolojisi olarak bilinen bu sistemde 5 dakikada yüzde 0’dan yüzde 50’ye ulaşan şarj hızları destekleniyor. Üstelik bu hızlı şarj sırasında herhangi bir sıcaklık problemi olmaması adına 12 ayrı voltaj ile akım ve sıcaklık koruması sağlanıyor. Yeni versiyonda daha yüksek hızlı şarj imkanı sunacak Qualcomm’da güvenlik açısından da iyileştirmeler yapılacak ve Quick Charge 5 yerine tamamen yeni bir teknolojiye geçilecek. Bunun için de Snapdragon 8 Gen 1 üretimlerinin 2. partisinde yeni teknolojilere yer verilecek. Bu nedenle 30 Kasım günü yapılacak lansman işlemci sektörü için oldukça önemli.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir