Geçen yıl kripto para madenciliğini yasaklayan İran, kripto para madenciliği yasağı için yeniden bir adım atıldı

Kripto para piyasasındaki çöküş ekran kartlarını etkiledi

Geçen yıl kripto para madenciliğini yasaklayan İran, aynı yıl yasağını kaldırdı. Elektrik arzında sıkıntı yaşadığını söyleyen devlet, 22 Eylül’de üretimin yeniden başladığını duyurdu. Bu açıklamalardan yaklaşık 2 ay sonra Merkez Bankası Başkanı Ali Salih Abadi, yeni kripto para biriminin İran tarafından üretileceğini duyurdu.

Ancak İran Enerji Bakanlığı’nın bu hafta açıkladığı verilere göre elektrik tüketimi 62.500 megavatı aştı. Resmi bir açıklamaya göre, İran yakında kripto madenciliğe karşı sert bir adım daha atacak. İşte detaylar…

İran yine kripto para birimini yasaklayabilir!

Çin, kripto para birimi yasağının ilk yılının sonuna yaklaşırken, ülkesinde hala 94 kripto para birimi düğümü var. Soğuk iklime ve ucuz elektrik fiyatlarına sahip ülkeleri tercih eden madenciler, bulundukları ülkelerin elektrik tüketimini büyük ölçüde etkiliyor. Geçen ay İran’da elektrik tüketimi ülke genelinde 62.500 MW’ı aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Rekor elektrik tüketimi seviyelerine ulaşan İran, mevsimsel artıştan önce 22 Haziran’dan itibaren devlet tarafından yetkilendirilmiş 118 maden işletmecisinin gücünün kesileceğini söyledi. 2019 yılında mayınları resmen tanımasına rağmen İran, kripto madenciliği merkezlerinin faaliyetlerini de sürekli olarak yasakladı. Geçen yıl hükümet, elektrik talebi rekor seviyelere ulaştığı için enerji altyapısı üzerindeki baskıyı hafifletmek için iki kez kapatma emri verdi.

Analitik firması Blockchain Elliptic’e göre, geçen yıl Mayıs ayında tüm bitcoin madenciliğinin %4,5’inin İran’da gerçekleştiği açıklandı. Bugün itibarıyla İran’daki 118 maden şirketinin bir sonraki duyuruya kadar kendi elektriğini üretmesi gerekecek.

Son dönemlerde kripto para piyasası ve madenciliği için durumlar pek de iyi değil. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir