Hindistanın çiplere yaptığı yatırım Intelin dikkatini çekti. Şirketin bundan sonra teşvikten faydalanması bekleniyor.

Hindistanın yarı iletken sorununu çözmek için aldığı önlemler Intel cephesinin dikkatini çekmeye aşladı. Genel bir büyük çaplı kriz yaşanırken ülkeler yarı iletken yarışına girmeye aşladı. Bu konuda mesafe kat etmeye çalışan Hindistan Kainesi büyük bir teşvik programı açıkladı. Durumu yakından takip eden Intel menajeri aracılığıyla sosyal medyada Hindistanı övdü. Bu da şirketin bu teşvik planını değerlendirebileceği ilgilerden biridir. Twitter’dan tebrik mesajı gönderen Intel yönetim kurulu üyesi Randhir Thakur ülkenin planını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Çip sorunun çözümü için yatırımlar artıyor

Stratejilerin sunumu özellikle tedarik zinciri aksamalarının önemli bir aşamada olduğu alanda iyi karşılandı. Öte yandan Hindistan Demiryolları Elektronik İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashwini Vaishnaw Inteli esprili bir yanıtla karşıladı.

Küresel çip sıkıntısı yeni yılı olumsuz etkileyebilir

Hindistan cephesinin sağladığı teşvik 6 yıl süreceği söyleniyor. Fabrikanın ise bu dönemde 20’den fazla üretim birimine sahip olması bekleniyor. Ayrıca devlet sadece büyük şirketlere değil çip tasarlamak isteyen geliştiricilere de destek verecek. Farika kurulduğunda buna uygun görülen firmalara belli miktarlarda destek verilecek.

Tüm bu gelişmeler farikalar ve üretimle de sınırlı değil. Çünkü Hindistan hükümeti çip ve yarı iletken tasarımı alanıyla ilgili nitelikli personel yetiştirmeyi de hedefliyor. İlgili şirketlere zamanla ek teşvikler de sunulabilir. Daha önce Çinde üretim yapmak isteyen Intel ABDnin teşviki ve Çindeki mevcut yapı nedeniyle bu adımlardan vazgeçmişti. Ancak son gelişmeler ışığında Hindistanda güvenlik endişelerinin olmaması ve nispeten daha ucuz işgücünün şirketin dikkatini çekmeye başladığını söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte çip sıkıntısı hala büyük bir sorun ve Intel TSMC ve IBM çip sıkıntısının yakın zamanda itmeyeceği konusunda hemfikir.

Hatta pek çok kişi en az 2023e kadar iteceğini düşünmüyor. Bakalım kriz kullanıcılara da sıçrayacak mı?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir