Küresel çip sıkıntısı tüm yıl boyunca sürdü ve hala ortadan kalkmadı. Ama bu yılbaşı için ne anlama geliyor? Küresel çip sıkıntısı yeni yılı olumsuz etkileyebilir.

Covid pandemisi nedeniyle tedarik zinciri darboğazları ve artan talep, bu çiplerin çoğunun arz sıkıntısı yaşamasına neden oldu. Araştırma şirketi Gartner’da yarı iletken analisti olarak görev alan Alan Priestley, verdiği bir demeçte çip sıkıntısının yeni yıl üzerinde bir miktar etkisi olacağının altını çizdi.

“Geçmişte kolay elde edilen bazı şeylerin şimdi elde edilmesinin kolay olmayabileceğini görebiliriz” diyerek, artık geleneksel alışveriş hizmetlerinde anlık tatminin bulunmadığını da sözlerine ekledi. “Hepimiz Amazon Prime’a alışkınız: düğmeyi tıklayın ve 24 saat içinde orada olacak. Belki şimdi iki veya üç hafta beklemeniz gerekiyor.”

Kürsel çip sıkıntısı ektilerini koruyor

Günümüzün elektronik ürünlerinin çoğu, çok sayıda çip içerir. Priestley, “Karşılaştığımız sorun, çiplerle yapılan şeylerin sadece bir çip kullanmamasıdır. Yeni akıllı telefonlarda çok, çok sayıda güç kontrol yongası var ve bunlar yetersiz tedarik edilen yongalar.”dedi.

Çip sıkıntısı sadece Apple’ı etkilemiyor!

Yarı iletken pazarının devleri TSMC, Samsung ve Intel, daha yenilikçi sürümler satarak daha fazlasını yapabildikleri için bu eski, gelişmiş olmayan güç yönetimi yongalarını yapmaya pek de odaklanmıyorlar. Ünlü analist şirketlerinden biri olan Forrester’ın başkan yardımcısı ve araştırma direktörü Glenn O’Donnell’ın açıklamalarına göre bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve oyun konsolları gibi yarı iletken açısından zengin ürünler büyük olasılıkla popüler Yılbaşı hediyeleri olacak. Ancak tek sorun ürünlerdeki tedarik edilebilirlik durumu.

Küresel çip sıkıntısı etkisi nasıl azaltılır?

Priestley yaptığı açıklamada alışveriş yapanları ve yapacak olanları, stokta bulunan ve mevcut olan arzu edilen elektronikleri bir an önce satın almayı düşünmeleri gerektiği konusunda uyardı.

“Oradaysa ve müsaitse, satın alın” dedi. “Sorun, tedarik hatlarının uzatılması. Mevcut arzda olan mallar tüketildikçe, onları değiştirmek daha uzun sürecek. Belirli satın alımlarda esnek olabilen tüketiciler de daha fazla şansa sahip olabilir. “

Örneğin bilgisayarlar pek çok farklı konfigürasyona sahiptir ve merkezi işlem birimi (CPU) genellikle değiştirilebilir. Bu nedenle farklı varyasyonlar rahatlıkla seçilebilir.

Priestley, “İstediğiniz konfigürasyon mevcut olmayabilir, ancak farklı bir konfigürasyon mevcut olabilir” dedi. “Alternatifleri düşünün.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir