Tarayıcı sektörüne giriş yaptıktan sonra en çok kullanılan, tercih edilen tarayıcı olan Google Chrome zaman zaman eleştirilerin de odağında olabiliyor. İşte kullanıcıların en çok şikayet ettiği konular üzerine derlenen Google Chrome’u kullanmamak için 10 neden.

Performans ve Kararlılık

Google Chrome’un yaygın olarak tercih edilmesi, onun sektörde en iyi olduğu anlamını taşımıyor. Daha iyi pazarlama, reklam ve Chromium tabanına hızlı uyum sağlanması tarayıcının çıkış itibariyle dikkat çekmesini sağlamıştı. Ancak performans ve kararlılık söz konusu olduğunda Google Chrome çoğu kullanıcı için sorunlar yaratabiliyor. RAM ve pil gücü tüketme noktasında doyumsuz olması ile yıllardır eleştirilen Google Chrome, bu konuda yapılan iyileştirmelere rağmen istenilen seviyede değil.

Uzantı güvenliği

Web tarayıcılarında yer alan uzantılarda, tam bir denetim yapılmadığı için güvenlik noktasında ciddi bir açık bulunuyor. Uzantılar, tarayıcının kararlılığının yanı sıra kullanıcıların güvenliğini de tehlikeye atmaya başladı. Google bu büyük güvenlik riskini ortadan kaldırmaya çalışsa da hala istenilen seviyede değil ve eklenti mağazası pek çok riski taşıyor.

Ayarlar Şişkinlik

Google Chrome, kapsamlı bir tarayıcı olduğu gibi karmaşık ayarlar sayfasıyla da kullanıcı dostu olmaktan uzak. Kullanıcıların çoğu yapmak istediği değişiklikte ayarlar sayfasındaki arma bölümünü kullanmak durumunda kalıyor.

Yavaş özellik geliştirme

Google Chrome, rakipleri Microsoft Edge ve Opera gibi tarayıcılara karşı yenilik konusunda çok daha yavaş. Google Chrome’un karşısında diğer tarayıcıların hala ciddi bir ilgi görmesinde bu etken oldukça fazla ağırlığa sahip.

Ekosistem kilidi

Google Chrome’da kullanıcıların ulaşmak istediği entegrasyonlarda, Google ürünü olduğu için Google servisleri ön planda tutuluyor. Ancak bu durum rekabet karşıtı ve sektörde tekelleşme söz konusu olduğunda kullanıcılar için bu durum can sıkıcı hale gelebiliyor.

İzleme ve gizlilik

Google’ın en büyük gelir kalemlerinden birisini reklam servislerinden elde ediyor. İnternet reklamcılığında ise en büyük verilerden birisi kullanıcı izleme. Bu nedenle Google bu konuda da kullanıcı takibi noktasında ciddi bir soru işareti yaratıyor.

Yanlış güvenlik anlayışı

Chrome, kullanıcıların gizliliğini korumak için bazı özelliklere sahip. Ancak, bu özellikler her zaman doğru çalışmıyor. Bunun en önemli örneği ise Chrome gizli mod. Gizli mod, etkinliğini yalnızca aynı cihazı kullanan kişilerin etkinliklerini birbirinden gizler. Etkinlikler özellikle web sitelerine karşı korumalı değildir

Google Tekeli

Şirketin gizli amaçları hakkında dünya genelinde çok yaygın, ciddi şüpheler var. Google tarayıcıda yer alan gizli mod gibi pek çok özellik, veri toplama ve Google’ın sektördeki tekelleşmesi noktasında yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor.

Tarayıcı tekeli

Chrome’da yukarıda yer alan tüm bu sorunlar olmasa bile, kullanıcıların büyük bir bölümünün Google Chrome kullanması, pek çok riski ortaya çıkarıyor. Rekabetin olmaması, aslında sadece Google için değil, Web için tehlikeli olacak bir duruma ortam hazırlıyor. Monokültür olarak tanımlanan bu durum, sadece internet için değil, her alanda büyük bir olumsuzluk taşıyor.

Web’in geleceğini belirleme

Chrome’un geniş pazar payına sahip olması, Google’a Web’in yönünü belirleme noktasında da güç kazandırıyor. Bu durum HTTPS’yi standart olmaya zorlama gibi Web’in lehine çalışırken bazen de olumsuz gelişmelere yol açabiliyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir