Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, Twitter’a Türkiye üzerinden reklam verilmesini resmen yasaklandı. Türkiye’de resmi gazetede ilan edilen karar gereğince, vergi mükellefi olan kuruluşlar Twitter’a reklam vermesi yasaklandı. BTK’nın attığı bu adım Twitter’ın ağır yaptırımlar alabileceğini gösteriyor.

BTK, Twitter'ın Türkiye'de reklam vermesini yasakladı

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un gerekçesiyle Resmi Gazete’de ilan edilen karar doğrultusunda “Türkiye’de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter üzerinde yeni reklam yayınlayamayacak.” Mevcutta Twitter’da reklam vermiş olan kişiler için henüz nasıl bir düzenleme yapılacağına dair bir bilgi yer almıyor.

Türkiye’den Twitter’a reklam verilmesi neden yasaklandı?

1 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yeni sosyal medya düzenlemeleri yayınlanmıştı. BTK, Instagram, Twitter, TikTok, Facebook gibi bir çok yurt dışı asıllı sosyal ağ sağlayıcıları hakkında düzenlemeye gitmiş ve bazı yükümlülükler getirmişti. Bu yükümlülükler çerçevesinde platformların Türkiye’de bir temsilci belirlemesi zorunlu kılınmıştı. Resmi Gazete’de yayınlanan bildiride de bu karara gönderme yapılarak Twitter’ın Türkiye’de temsilci belirlemediği açıklanıyor.

1 Nisan 2023 tarihinde yayınlanan sosyal medya düzenlemesinde temsilci belirlemeyen platformlara reklam yasağı uygulanacağından bahsediliyor. Twitter, 90 gün içerisinde hâlâ bir temsilci belirlemezse sosyal medya platformunun bant genişliği %90 daraltılacak. Bu durum da Twitter’ın Türkiye’de engellenmesine neden olabilir.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir