Facebook’un 28 Ekim günü gerçekleştirdiği Connect 2021 etkinliğinde tanıtılan ürünlerden bir tanesi de VR headset Project Cambria  oldu. Tanıtımlarda özellikle ilerleyen yıllarda kullanıma sunulacağı belirtilen sanal gerçeklik teknolojisi bugüne kadarki en iyi ve en yeni deneyimi sunmayı vaat ediyor.

Çatı kuruluş adını Meta olarak değiştiren Facebook, sanal gerçeklik konusunda da önemli bir adım attı. Bugüne kadar Quest adını kullanan şirket, bundan sonraki süreç içerisinde bu isim serisini de terk edecek ve yeni Project Cambria serisi ile sanal gerçeklik teknolojisini sunacak.

Project Cambria  2022 yılında piyasada olacak

2022 yılında satışa sunulacak olan yeni modellerde yüksek çözünürlüklü bir ekran kullanılacak. Gerçek zamanlı olarak yüz ve göz takip özelliğine sahip olacak yeni başlık, kullanıcıların yüz ifadelerini net bir şekilde algılayacak. Bununla birlikte çevrimiçi oyun ya da Metaverse gibi sanal gerçeklik dünyalarında kullanıcıların yüz ifadeleri avatarlara yansıtılacak. Böylece kişiler birbirinin ruh halini daha iyi bir şekilde görebilecek ve sanal dünyada bile iletişim kurmada kolaylık yaşanacak.

Simülasyon olarak düşünülen Metaverse, bilim kurgu filmlerini andıran yeni bir ortamı ile dikkat çekerken tanıtımı gerçekleştirilen yeni başlık ise bu deneyimi çok daha iyileştirileceğini gözler önüne seriyor. 

Oculus serisi emekliye ayrılıyor

Açılış konuşmasından sonra, VR/AR’nin mevcut Başkan Yardımcısı ve yeni Meta CTO’su Andrew Bosworth, Oculus markasının mevcut ve gelecekteki donanım sürümlerinden emekli olacağını duyurdu. Oculus markası bazı yazılım departmanlarında yaşamaya devam edecek, ancak Oculus artık yok.  Bosworth’un tanıtımda yeni ürün ile ilgili sözleri ise şöyleydi;

“2022’nin başlarından itibaren, zamanla Oculus Quest’ten Facebook’tan Meta Quest’e ve Oculus Uygulamasından Meta Quest Uygulamasına geçişi görmeye başlayacaksınız. Hepimizin Oculus markasına güçlü bir bağlılığı var ve bu vermesi çok zor bir karardı. Adı kullanımdan kaldırırken, sizi temin ederim ki orijinal Oculus vizyonu, Meta’nın bugün VR’yi kitlesel olarak benimsemeye nasıl devam edeceğine net olarak görebileceksiniz”

Yapılan yeni tanıtımlar ve ürün hakkındaki açıklamalar şirketin yeni bir dönem başlattığını gösterdi ve merak uyandırdı. Project Cambria  için tanıtımda yer alan bölümleri aşağıdan izleyebilirsiniz.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir