Türkiye'de en çok kullanılan mobil uygulamalar - Haberler - indir.com

Türkiye'de en çok kullanılan mobil uygulamalar

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-10-25 22:34:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Geçtiğimiz gün düzenlenen bir internet konferansında Türkiye’nin en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları ve sosyal medya kullanımının yoğunluklu yaş aralıkları ortaya çıktı. Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten’in “Digital Disruption In Media sunumu Türkiye’nin mobil uygulamalardaki dikkat çekici verilerini gözler önüne serdi.

3 Büyük Sosyal Medya Devi Birleşiyor mu?3 Büyük Sosyal Medya Devi Birleşiyor mu?

Gemius’un elde ettiği verilere bakıldığında mobil kullanıcı sayısının gittikçe arttığı gözler önüne seriliyor. 2016 senesinde 40.5 milyon olarak açıklanan mobil kullanıcı sayısı 2017 senesinde 52,3 milyona, 2018 senesinde 56,9 milyona ve 2019 senesinde 60,3 milyona çıktığı açıklandı. Her geçen sene ciddi oranda yayınlaşan bu kullanım oranın yüzde 53’ünü erkek kullanıcılar, yüzde 47’sini de kadın kullanıcılar oluşturuyor. Bu durumda AB kullanıcı segmenti yüzde 33, C1 kullanıcı segmenti ise yüzde 31 oranında karşımıza çıkarken, mobil kullanımının yoğunluklu yaş aralığı ise yüzde 42 oranında 25-44 yaş arası. Gelelim Türkiye’nin en çok tercih edilen mobil uygulamalarına;

Whatsapp Türkiye’nin en çok kullanılan uygulaması

İşte Bu Yılın Sosyal Medya İstatistikleri

İstatistiklere göre Türkiye’nin en çok sık mobil uygulamalar sıralamasında listenin en başında Whatsapp yer alıyor. Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulamaları arasında olan Whatsapp Türkiye’de yadsınamaz bir kullanıcı sayısına sahip. Listede ikincilik ise YouTube’nin. Ve kalanında ise sırasıyla  Facebook, Instagram, Google Maps, Messenger, e-Devlet, Sahibinden, Twitter, Letgo, Garanti BBVA, LinkedIn, TikTok, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Yandex Haritalar, n11, Trendyol, Ziraat Bankası ve BiP uygulamaları yer almakta. Bu listeyi dikkatli incelediğimizde en çok kullanılan uygulamalar sosyal medya uygulamaları olarak karşımıza çıksa da, alışveriş ve mobil bankacılık uygulamalarının da yoğun bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra İdil Kesten’in yaptığı açıklamalara göre Whatsapp uygulamasına erişim yüzde 87 oranında olmak ile birlikte uygulamanın aylık aktif ziyaretçisi de 44 milyon. Açıklamalarda dikkat çeken bir diğer detay ise e-Devlet’e. E-Devlet uygulamasının aylık ziyaretçisi sayısının 13 milyon olduğu ve Merkezi Hekim Randevu Sistemi uygulamasının da aylık 4,5 milyon oranında ziyaretçi aldığı açıklandı.

Sosyal medyada YouTube en çok ziyaret alan uygulama

Odağımızı sosyal medya uygulamalarına yönlendirdiğimizde de burada en çok tercih edilen uygulamalarda YouTube’nin ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Dünyanın en büyük içerik platformuna Türkiye’den yapılan toplam ziyaret 46 milyon 898 bin 267 olarak açıklandı. Bu ziyaretlerin 43 milyon 327 bin 229’u ise platformun mobil uygulamasından gerçekleştiriliyor. Bu listedeki ikinci sırada yer alan Facebook’un ise toplam ziyaretçi sayısı 43 milyon 748 bin 609’ken bu rakamlarda mobil uygulamadan gerçekleştirilen ziyaret ise 41 milyon 407 bin 773 kişi. Instagram’da ise mobil ziyaretler toplam 37 milyon 979 bin 978 olarak açıklandı. Uygulamalarda kişi başına en çok geçirilen süre ise 42 ile yine YouTube’nin mobil uygulamasına ait.

Bu rakamlara baktığımızda uygulamalardaki rekabetin oldukça ciddi olduğunu da söylemek yanlış olmaz. Bu uygulamaların yanı sıra sunumunda pazardaki açığı fırsata çeviren uygulamalardan da bahseden İdil Kesten bu uygulamalara Letgo örneğini verdi. Mantık olarak eskici ve bit pazarının bir karşımı olarak hizmet veren Letgo Türkiye’nin en çok indirilen uygulamaları arasında yer alıyor. Letgo uygulamasının aylık ziyaretçi sayısı 12 milyon olarak açıklandı.

 

Türkiye'de sosyal ağlar nüfusun yüzde 61'i kapsıyor!

Bunun yanı sıra Türk kültürünün parçası olan uygulamalarında ilgi gördüğüne değinen Kesten Faladdin’in aylık 2,6 milyon ziyaretçi aldığına değindi. Son dönemlerin en popüler uygulaması haline gelen TikTok ise aylık 8 milyon ziyaretçiyi geçmiş bulunmakta.

Tüm bunların yanında izleme alışkanlıklarında da dijital dönüşümün gözle görünür etkilerini burgulayan Kestel, geleneksel TV izleme alışkanlığın ülke çapında hala önde olsa da, YouTube’nin bu rakamı yavaşça yakalamaya başladığını açıkladı. TV izleme oranı yüzde 59 milyon ve kişi başına geçen süre 214 dakika olarak karşımıza çıkarken YouTube erişim oranı 47 milyon ve kişi başına geçen süre 60 dakika olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak:Webrazzi


Sosyal Medya Sistemi Ne Anlama Geliyor?Sosyal Medya Sistemi Ne Anlama Geliyor?
Tarihin En Başarısız Sosyal Medya UygulamalarıTarihin En Başarısız Sosyal Medya Uygulamaları

PAYLAŞ