Tarihin En Başarısız Sosyal Medya Uygulamaları - Haberler - indir.com

Tarihin En Başarısız Sosyal Medya Uygulamaları

Tahmini Okuma Süresi : 7 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-03 10:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Günümüzde sosyal medya uygulamaları oldukça popüler. Güncel olarak kullandığımız uygulamalar sayıca çok az gibi görünse de aslında geçmişte oldukça geniş bir yelpazeye sahipti. Ancak bazı uygulamalar rekabete dayanamayıp tarihe karıştı. Birçoğumuzun unuttuğu o uygulamalar, bir dönemler oldukça popüler olmakla birlikte, günümüzde kullandığımız uygulamaların şekillenmesinde de oldukça etkili oldu. Peki o uygulamalar hangileriydi? 

Friendster  

Sosyal Medya Takip Uygulaması SocialifeSosyal Medya Takip Uygulaması Socialife

Bir çöpçatanlık sitesi olan Friendster Jonarhan Abrams tarafından kurulmuştu. Ilk ayda üç milyon kullanıcı sayısına sahip olan bu uygulamanın ardından MySpace, Orkut ve Ringo.com gibi benzer ağlarda pazara giriş yaptı.  

2006 senesine faaliyete son verip 2009 senesinde yeniden tasarlanarak kullanıcılarına merhaba diyen Firendster 40 milyon karşılığında Malezyalı bir şirkete satıldı. 2011 senesinde tamamen yön değiştirerek, profillerin silindiği uygulama bir oyun platformuna dönüştüğünü duyurmuş ancak beklediği başarıyı elde edemeyince 2015 senesinde faaliyete ara vermişti. 

MySpace 

Bir dönemler oldukça popüler olan bu uygulama başarısını sürdüremeyen uygulamalar arasında yer alıyor. Bu durumda en büyük etkenlerden biri uygulama hakkında ABD’de çıkan haberler olmuştu. 

2005 senesinde 580 milyon dolara satılan MySpace 2009 senesinde küçülmeye gitti. Ardından 2011 yılında şirket CEO’su Facebook’la daha fazla rekabeti kaldıramayacaklarını açıklayarak uygulamanın “Sosyal eğlence” sitesi olarak yola devam edeceğini açıklamıştı. LinkendIn’daki bilgilere göre 2009 senesinde 1900 çalışanı bulunan MySpace’in şuanda 393 çalışanı bulunmakta. 

iOS ve Android İçin En İyi Lite Uygulamaları

Bebo 

Kurulduktan 9 gün sonra bir milyon kullanıcı sayısı yakalayan uygulama başarılı çıkışını devam ettirmeyerek 2008 senesinde 850 milyon dolara AOL’a satılmıştı. 2010 senesinde ise 10 milyon dolar karşılığında bir sermaye fonuna satılan Bebo, 2013 senesinde platformun kurucusu olan Michael Birch’e geri satılmıştı. Bu hamleden sonra yeniden tasarlanarak geri dönmesi beklenen uygulamadan bir daha haber alınmadı. 

Dell.ico.us 

Daha çok blog sahiplerinin dikkatini çeken Dell.ico.us bir yer imi yöneticisi ve sosyal imleme yöneticisiydi. Kullanıcılarının kaynaklarını organize etmesinde, link paylaşmasında ve plan yapmasında yardımcı olan platform yeterli kullanıcı sayısına ulaşamadı. 

OpenSocial 

2014 senesinde Faceook’a rakip olarak pazara giren OpenSocial, MySpace, Google ve Facebook gibi popüler uygulamalarla rekabet etmek için biraya gelen bir ittifak tarafından kurulmuş olsa da amacına ulaşamamıştı. 

ConnectU 

Hatırlarsanız ConnectU oldukça sesli bir giriş yapmıştı. Mark Zuckerberg’ün arkadaşı tarafından kurulan ve Facebook’u uygulama verilerini çalmakla suçlayan Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss ve Divyna Narendra, Zuckerberg’ü ConnectU’yu değiştirip Facebook olarak çıkarmakla suçlamıştı 

2007 senesinde Facebook’a açtıkları davaların ardından 2009 senesinde 65 milyon dolar karşılığında Facebook’a satılan Connect U kurucularından Divyna Narendra şuan Facebook’u savunmakta ve Winklevoss kardeşler ise Bitcoin pazarında. 

Tribe.net 

Mark Pincus tarafından desteklenen Tribe.net bir milyon barajını geçemese de sadık bir kullanıcı kitlesi elde etmişti. Ancak birçok uygunsuz iddiayla gündeme gelen platform 2018 senesinde Reddit’te yer alan pedofili içerik başlıklarının yayılmasından sonra kullanıcılarını kaybetti. 

Vine 

Tam olarak bir sosyal ağ platformu olmayan Vine bir video içerik platformuydu. Kullanıcılarının 6 saniyelik içerikler üretmesine izin veren uygulama günümüzde birçok fenomenin başlangıç noktasıdır. Vine uygulamasının kapanmasındaki en büyük etken ise Instagram’a video özelliğinin gelmesi olmuştu. 

Digg 

2004 senesinde kurulan Digg içeriği kullanıcılar tarafından geliştirilen bir sosyal platformdu. İçerisinde haberlerden, eğlenceli paylaşımlara kadar pek çok farklı içerik yer alan uygulama sosyal platform ne yazık ki rekabete yenik düşenler arasında yer alıyor. 

Google yeni sosyal medya uygulaması geliştiriyor

Path 

2010 senesinde Shawn Fannig, Dustin Mieru ve David Morin tarafından kurulan Path ilk etapta kullanıcıların sadece 50 kişiyle arkadaş olmasına izin verse de, iki sene sonra bu sayı 150 olarak güncellenmişti. 3 haftada 1.5 milyon kullanıcı sayısına ulaşan Path’ı üçüncü ayının sonunda Google 100 milyon dolara satın almak istese de kurucuları tarafından satılmamış ve uygulamanın değeri 2003 senesinde 500 milyon dolara yükselmişti. 

Bu başarının arından kullanıcılarının rehberindeki arkadaşlarını kaydettiğini itiraf eden kurucular 800 bin dolar ceza almış ve 2014 senesinde arkadaşlık sınırını 500’e yükselmişti. 2015 senesinde Duam Kako adındaki Koreli bir iletişim şirketine satılan Path 2018 senesinde kapandı. 

Yik Yak 

Tyler Droll, Buffington ve Brooks tarafından kurulan Yik Yak, üniversite öğrencileri için tasarlanan anonim bir mesajlaşma platformuydu. Konum tabanlı çalışan uygulama8 km içerisindeki kişilerin anonim olarak birbirleri ile konuşmasını sağlıyordu. 2014 senesinde iOS’da en çok indirilen uygulamalar içinde yer alan  Yik Yak zamanla güvenlik açısından zayıf kaldı ve kullanıcıların tehdit mesajları almasıyla sık sık gündeme geldi. Kullanımı okullar tarafından yasaklanmaya başlanan uygulama 2017 senesinde kapatıldı. 

Popüler sosyal medya uygulamalarının Lite sürümleri

Orkut 

Friendster’ı 30 milyon dolar karşılığında satın alan Google, MySpace’in ardından Orkut’u kullanıcılarına duyurmuştu. İsmini yazılım sahibi olan Orkut Büyükökt’ten alan uygulama Brezilya ve Hindistan’da yaygın olarak kullanılan uygulama Facebook’un 4,2 milyon kullanıcısı varken, 27 milyon kullanıcıya sahipti. 2011 senesinde ise özellikle Brezilya’da Facebook’un gerisinde kalan Orkut, kapanarak yeniden tasarlandı ve Hello uygulaması olarak kullanıcılarının karşısına çıktı. 

Google + 

Google’ın, kullanıcılarının kullandığı tüm servisleri bir araya topladığı platform olarak değerlendirilebilecek olan Google +, 8 Ekim 2018 senesinde Google Plus’taki kullanıcıların açığa çıkması haberiyle gündeme gelmiş ve uygulama Ağustos ayında kapatılmıştı 

Google Wawe 

Sosyal platform ağı geliştirmeye çalışan şirketin bir denemesi olan Google Wawe kullanıcıların birbirleriyle mesajlaşmasını ve hızlı dosya paylaşmasını sağlıyordu. Çoklu çalışma performansına sahip olan uygulama beklediği başarıyı yakalayamamıştı. 

ITunes Ping 

Apple’ın 2010 senesinde geliştirdiği bir uygulama olan iTunes Ping, müzik odaklı bir servisti. Kullanıcılarının birbirlerine şarkı önermelerini sağlayan iTunes Ping 23 ülkede 1 milyon kullanıcı sayısıyla hizmete girse de, ilerleyen zamanlarda bu başarısını koruyamayan uygulamalar arasında. 


3 Büyük Sosyal Medya Devi Birleşiyor mu?3 Büyük Sosyal Medya Devi Birleşiyor mu?
Sosyal Medya Sistemi Ne Anlama Geliyor?Sosyal Medya Sistemi Ne Anlama Geliyor?

PAYLAŞ