Uzlaşılmazsa Türkiye’de kullanım dışı kalacak 11 Google uygulaması - Haberler - indir.com

Uzlaşılmazsa Türkiye’de kullanım dışı kalacak 11 Google uygulaması

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-17 11:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Bildiğiniz üzere ülkemizde yaşanan ticaret küresel krizi geçtiğimiz hafta ABD’li teknoloji devi Google’da vurdu. Bir süredir Google’ı takip eden Rekabet Kurumu Google’ı ciddi miktarda para cezasına çarptırdı. Google’ın ise bu cezaya karşı tavrı oldukça keskin ve netti. Aldığı ceza karşısında anlaşma sağlanamazsa uygulamalarını Türkiye’nin kullanımına kapatacağını söyledi. Peki Google’ın açıklamasında ki yer alan o uygulamalar hangileri? 

Google pek çok sektörde ve ülkede tekel konumunda olduğu gibi Türkiye’de de öyle. Yıllardır rakiplerine rağmen uluslararası pazarda pazarın çoğunluğunu elinde tutmayı başaran şirket dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerinden olan Android ve dünyanın en çok tercih ettiği video içerik platformu YouTube gibi servislere sahip. 

Rekabet kurumundan Google bir para cezası dahaRekabet kurumundan Google bir para cezası daha

Tabi hal böyle olunca pek çok ülkede rekabetleri düzenleyen ve denetleyen devlet kurumları da Google’ı yakından takip ediyor. Google’ın bu sene aldığı tek cezanın Türkiye’den olmadığını belirtmekte de fayda var. ABD’li şirket bu sene Avrupa’daki reklam sektöründe “Gücünü kötüye kullanma” gerekçesiyle 1.7 milyon Euro cezaya çarptırıldı. Bu cezanın bir benzeri de Türkiye’den uyarı niteliğinde kesilmişti. 

Google ve Rekabet Kurumu telefonlardaki ön yüklü uygulamalar konusunda anlaşamadı

Ancak Google beklenen düzenlemeyi yapmadı ve bu durum Rekabet Kurumu’nun şirkete günlük 1.5 milyon TL ceza kesmesine neden oldu. Bu sert hamle karşısında en az Rekabet Kurumu kadar sert bir yanıt veren Google ise Türkiye’deki iş ortaklığı kurduğu GSM şirketleriyle iletişime geçerek “Eğer anlaşma olmasa Google uygulamalarını Türkiye’ye kapatacağız” bilgilendirmesini yaptı. Türkiye pazarından çekilmediğini ancak Türkiye’deki cihazlara Huawei gibi lisans vermeyeceğini açıklamıştı.  

Adroid yazılımın cihazların çalışmasını sağlayan bir işletim sistemi olduğunu düşünürsek Google’ın Türkiye’ye lisans vermemesi ülkemizde akıllı telefon pazarının aniden durmasına neden olacaktır. Şirketin tek gelir kaynağı yazılım da değil. Google’ın bu alanda en büyük gelir kaynağı Android’in içinde yer alan uygulamalar. Peki Google’ın lisans vermemesi üzerine kaldırılacak o uygulamalar hangileri? 

Google Search (Google Arama) 

Android cihazların neredeyse hepsinde kullanılan ve varsayılan arama motoru olarak yüklü geliyor. Ancak AB’ye ve Rekabet Kurumu’na göre Google bu konuda üretici şirketlere baskı yapıyor ve uygulamayı yüklü olarak sunmak istemeyen üreticilerden para istiyor. 

Google Chrome 

Senelerdir pek çok kullanıcının ilk tercihi olan ve neredeyse tekel durumunda olan Chrome servisi yine Android cihazlarda varsayılan olarak gelen bir tarayıcı. WebView ile entegre olan bu uygulama “Yukarı Kaydır” özelliğiyle sitelerin açılmasını da sağlıyor. 

Google Duo 

Türkiye’de yaygın bir kullanımı olmasa da Google’ın görüntülü konuşma için geliştimiş olduğu Duo, Whatsapp gibi uygulamalara alternatif arayışında olanların tercih ettiği bir uygulama. 

Google Play Music 

Apple Music ve Spotify gibi rakiplerine rağmen ciddi bir kullanıcı kitlesi bulunan bu uygulama da yasaklanacaklar arasında. 

Google Speech 

Konuşmayı metinlere çeviren bir servis olarak Andorid’in önemli parçalarından olan Google Speech’in Türkçe dilinde alternatifi çok az ve giderek kullanımı yayınlaşan uygulamalardan olsa da, bu uygulama da yasaklanacaklar arasında yer alıyor. 

Google Fotoğraflar 

Google Drive servisi ile birlikte çalışan “Fotoğraflar” uygulaması kullanıcılara fotoğraflarını bulut sistemine yedekleme olanağı tanıyor. 

Google Drive 

Google’ın kullanıcılarına sunduğu ana bulut depolama uygulaması Drive hem Android cihazlarda, hem de iOS cihazlarda en çok tercih edilen bulut uygulamalarından biri. 

Google Maps 

Türkiye’de de pek çok kullanıcının ilk tercihi olan “Google Maps” navigasyon cihazlarının yerini alan bir uygulama. 

Gmail 

Türkiye’de uzun yıllardır kullanılan bu uygulama direkt olarak Gmail servisine bağlı ve hem yerli, hem de yabancı şirketler GSuite hesabıyla işlerini özel olarak açtıkları Google hesaplarından yürütüyor. 

YouTube 

Dünyanın en popüler video içerik platformu olan YouTube ülkemizde hem eğlenceli vakit geçirmenin, hem de kazanç sağlamanın bir yolu olsa da YouTube’de yasaklanacak uygulamalar arasında yer alıyor. 

Google, 2019'un en iyi uygulama ve oyununu açıkladı

Google’ın uygulama mağazasında Avrupa’da Apptoide adını taşıyan bir rakibi olsa da Türkiye’de bir rakibi ya da alternatifi yok. Ve bu uygulamalar içerisine “Play Oyunlar, Play Filmler, Google Haberler ve Kitaplar” gibi pek çok Google uygulaması da dahil. Bu da demek oluyor ki Google uygulamalarının yeni cihazlarda bulunmaması eğer uygulamalar yerine bir alternatifi konulmazsa cihazları oldukça işlevsiz hale getirecek. 


Google haksız rekabet suçlamalarıyla yeniden karşı karşıyaGoogle haksız rekabet suçlamalarıyla yeniden karşı karşıya
Facebook bir kez daha haksız rekabet ile suçlanıyorFacebook bir kez daha haksız rekabet ile suçlanıyor

PAYLAŞ